Новият проектозакон на Украйна за военна мобилизация няма да включва

...
Новият проектозакон на Украйна за военна мобилизация няма да включва
Коментари Харесай

Няма да има мобилизация на жени в Украйна

Новият проектозакон на Украйна за военна готовност няма да включва дами или да вкарва по този начин наречената лотария за военна тегоба, съобщи заместник-председателят на украинската парламентарна комисия по национална сигурност, защита и разузнаването Йехор Чернев пред публичната телевизия на Украйна.

" Със сигурност мога да кажа, че няма да има
лотария за наборна военна работа, нито готовност на дами ", съобщи Чернев. " Няма да има противоконституционни положения ", добави той.

Десетки хиляди мъже се включиха непринудено в битката в отбрана на Украйна през първите месеци след пълномащабната съветска инвазия през февруари 2022 година, само че 22 месеца по-късно ентусиазмът понижа, което накара президентът Володимир Зеленски да обмисли нов законопроект, отбелязва Ройтерс

Но препоръчаните промени в разпоредбите за готовност на армията, които биха разрешили на Киев да привика повече хора и да затегне глобите против укриването на наборна работа, бяха подложени на социална рецензия. А комисарят по правата на индивида към Народното събрание съобщи, че някои от предложенията в законопроекта са противоконституционни.

Европейската бизнес асоциация съобщи през вчерашния ден на своя уеб страница, че откакто е прегледала препоръчаното проектозаконодателство, тя има опасения по отношение на няколко препоръчани разпореждания в него, в това число опасения, свързани с опасности от корупция.

Комисия по национална сигурност, защита и разузнаване преглежда от предишния четвъртък препоръчаните промени в законопроекта. По-късно през днешния ден тя ще би трябвало да ги утвърди или да върне законопроекта на държавното управление за преправяне.

Ако бъде утвърдено от комисията, законодателството ще влезе за разискване в пленарна зала и може да претърпи още промени на второ и на трето четене. Накрая то би трябвало да бъде подписано от президента Зеленски, с цел да се трансформира в закон.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР