Новият премиер на Шотландия - подкрепящият независимостта Хамза Юсаф, официално

...
Новият премиер на Шотландия - подкрепящият независимостта Хамза Юсаф, официално
Коментари Харесай

Хамза Юсаф е новият регионален премиер на Шотландия

Новият министър председател на Шотландия - подкрепящият независимостта Хамза Юсаф, публично встъпи в служба през днешния ден, откакто постави клетва пред Висшия съд на Шотландия, заяви Франс прес.

 lg.php.gif

37-годишният мохамеданин Хамза Юсаф е както първият преселник отпред на локалното държавно управление, по този начин и най-младият водач в историята на Шотландия.

 

Облечен в черна роба, в наличието на фамилията си, Хамза Юсаф положи клетва като първи министър и се закле във честност на крал Чарлз Трети в най-висшия цивилен съд в Шотландия.

 

В понеделник Юсаф беше определен за водач на болшинството на Шотландската партия за самостоятелност (ШНП) с вътрешно гласоподаване. То беше провокирано предишния месец от изненадващата оставка на Никола Стърджън след осем години на поста, а през вчерашния ден Юсаф беше публично определен от Народното събрание да оглави шотландското държавно управление. То дава отговор за образованието, опазването на здравето и правораздаването.

 По-късно през днешния ден се чака новият първи министър да разгласи състава на своето държавно управление.

 lg.php.gif

В първата си тирада след оповестяването на успеха си в понеделник новият шотландски водач даде обещание да бъде част от " поколението, което ще реализира самостоятелност ", като акцентира, че народът на Шотландия " се нуждае от самостоятелност в този момент, повече от всеки път ".

 

Импулсът за поддръжка на независимостта се съживи след Брекзит, на който шотландците всеобщо се опълчиха. Той обаче беше възпрепятстван от многократния отвод на Лондон да позволи произвеждането на нов референдум, заздравен от неотдавнашното решение на английския Върховен съд, напомня Агенция Франс Прес.

 

Източник: Българска телеграфна агенция

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР