Новият премиер на Каталуня Ким Тора поиска от испанския министър-председател

...
Новият премиер на Каталуня Ким Тора поиска от испанския министър-председател
Коментари Харесай

Новият лидер на Каталуня призова за диалог с Мадрид

Новият министър председател на Каталуня Ким Тора изиска от испанския министър-председател Мариано Рахой да се съгласи на среща с него, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

" Моля определете дата и място " за среща, сподели Ким Тора на конференция в Берлин, където през вчерашния ден посети някогашния каталунски водач Карлес Пучдемон. " Първата цел на новото каталунско държавно управление е да предложи разговор на испанското държавно управление ", съобщи Тора и добави, че ще изпрати писмо в този смисъл на Рахой.

Очаква се в скоро време Ким Тора да сформира държавното управление си, което автоматизирано ще анулира наложеното от централното държавно управление директно ръководство над региона със 7.5 милиона поданици. Мадрид пое директния надзор над Каталуня, откакто сепаратистките депутати оповестиха самостоятелност на региона от Испания на 27 октомври предходната година.

Консервативното държавно управление на Рахой обаче припомня, че може във всеки един миг още веднъж да поеме контрола над Каталуня, в случай че Тора наруши конституцията.

Тора добави, че е пристигнал в немската столица, с цел да изрази почитта си към Пучдемон, който назова легален министър председател на Каталуня. Сега някогашният каталунски водач се намира в Германия и чака решение на немския съд, който преглежда въпроса за изгонването му в Испания.

Именно той предложи кандидатурата на своя сподвижник Тора за районен водач. В понеделник Народното събрание в Барселона избра 55-годишния Тора за министър председател с 66 гласа против 65 при 4-ма въздържали се.

Пучдемон също прикани за разговор. " Единственото средство за решение на този спор, който е политически - това е демокрацията ", сподели някогашният каталунски водач, който избяга от Испания, с цел да не бъде задържан.

Испанският министър председател по-късно отговори, че приема. " Разбира се, че ще приема президента на Женералитат (Generalitat de Catalunya, самостоятелното районно държавно управление на Каталуня), в случай че той ме помоли ", сподели Рахой по време на визитата си в София. " Но няма да има република " в Каталуня, предизвести той. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (246)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР