Новият подвариант на Омикрон ВА.2 вече е в България. Това

...
Новият подвариант на Омикрон ВА.2 вече е в България. Това
Коментари Харесай

Новият подвариант на Омикрон вече е в България

Новият подвариант на " Омикрон " ВА.2 към този момент е в България. Това оповестиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

" При 7 проби от няколко области в България е открит подвариант ВА.2 на " Омикрон ". За разлика от ВА.1, при ВА.2 отсъства делеция 69-70 в S гена на вирусния геном. Това се отразява в резултатите при скринингово проучване с Real-time PCR по способ с S-gene target failure (SGTF) като тенденция за определяне на евентуален вид Омикрон и при тези проучвания вид ВА.2 може да бъде неправилно интерпретиран като не-Омикрон ", декларират от НЦЗПБ.
Д-р Аспарух Илиев: От два месеца България се намира в непрекъснато плато на нараснала смъртност
Независимо и от моя условен оптимизъм във връзка с Омикрон желая да отбележа, че всичко би било отлично, в случай че вирусът не мутира (...
Прочети повече
Чрез целогеномно секвениране от ново потомство са оценени 334 клинични проби със SARS-CoV-2. Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в интервала 3-20 януари и са изпратени от 31 разнообразни лечебни заведения от 21 области на страната.

При 249 проби се откри вирусен вид " Омикрон ", в това число подварианти (BA.*) и при 85 вид " Делта " (B.1.617.2) или подварианти на " Делта " (AY.*). 

По данни на СЗО, наличието на ВА.2 се усилва в някои страни.

От Световната здравна организация към този момент предизвестиха за по-заразен подвариант на " Oмикрон ". Спрямо предходните разновидности на ковид, той визира по-често към този момент преболедували или имунизирани - т.е. те боледуват по-често, в сравнение с до момента, а не по-често, в сравнение с неимунизираните.
Проф. Аргирова: Зеленият документ ще отпадне до месец
Зеленият документ ще ни бъде нужен още към месец. Това счита проф. Радка Аргирова, която е консултант на премиера по въпросите на...
Прочети повече
" Това е вид, който има много сходства, само че и разлики с Омикрон ", съобщи епидемиологът и учител в лондонското учебно заведение по тропическа медицина доктор Петър Марков. Става дума за генетичната линия BA.2, която не е " дете " на Омикрон (BA.1), а се смята, че се развила почти редом с него.

Разпространението на разновидностите на SARS-CoV-2 в разнообразни области на страната


Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР