Броят на психиатрите към 2022 г. в България е едва

...
Броят на психиатрите към 2022 г. в България е едва
Коментари Харесай

Диагнозата за психичната болест идва 10 години по-късно у нас

Броят на психиатрите към 2022 година в България е едвам 656, като мнозина от тях са над пенсионна възраст. Липсата на задоволително експерти и средства за психологично здраве е тревожна, изключително когато статистиките демонстрират, ч е към 50% от хората стартират да демонстрират признаци на психологично заболяване до 14-годишна възраст, само че диагнозите постоянно се слагат 10 години по-късно.

Тази статистика бе изнесена в Световния ден на психологичното здраве, маркиран с конференция в Българска телеграфна агенция от експерти. Не за първи път те сложиха акцент върху проблемите, наблягайки, че психологичното здраве е неразделна част от общото здраве на нацията.

Според Световната здравна организация (СЗО), здравето е положение на цялостно физическо, психическо и обществено благоденствие, а не просто неявяване на болест. Психичното здраве не се показва единствено в липса на психологични болести, а в способността на индивида да построява хармонични връзки с близките, да се приспособява към изменящата се среда и да води пълностоен живот.

Проблемите с психологичното здраве са световен феномен, като психологичните болести заемат 20% от световното задължение на заболяванията, само че по-малко от 3% от международния бюджет за опазване на здравето се отделя за справяне с тях. Самоубийството е измежду водещите аргументи за гибел при младежите на възраст сред 15 и 29 години, като всяка година повече от 720 000 души губят живота си по този метод. Най-често срещаните психологични разстройства са депресията и тревогата, които засягат най-вече дамите.

В България психологичното здраве остава съществено подценено.

Според Стою Недин , ръководителят на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България (УС на ДПРБ) " няма здраве без психологично здраве ", а предварителната защита и ранното лекуване са основни за понижаване на случаите на самоубийство и тежките форми на психологични разстройства.

У нас има сериозна нужда от по-добра поддръжка, както и от устойчиво законодателство

Психолозите в България интензивно работят за разпространение на предварителната защита. Соня Карабельова, началник на секция " Здравна и консултативна логика на психиката " съобщи, че Дружеството на психолозите упорства за законодателна регулация, която да обезпечи гратис психическо консултиране, сходно на практиките в други европейски страни. Камелия Ханчева от Центъра за психическо консултиране в СУ " Св. Климент Охридски " също акцентира потребността от непрекъсната работа в тази област, с цел да се покачат информираността и достъпът до помощ.

Психичното здраве би трябвало да бъде приоритет за обществото. Превенцията и навременната помощ могат да предотвратят тежки последствия и да обезпечат по-добро качество на живот за всеки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР