Здравната каса плаща за реимборсиране на лекарства около 30 млн.

...
Здравната каса плаща за реимборсиране на лекарства около 30 млн.
Коментари Харесай

Управителят на НЗОК: Здравната каса плаща 30 млн. лева повече за лекарства

Здравната каса заплаща за реимборсиране на медикаменти към 30 млн. лв. повече годишно. Проектът за бюджет за 2025 година ще е с милиард лв. повече от 2024 година Има и огромно увеличение на размера от медицински действия в лечебните заведения, НЗОК ще направи инспекции на регистрираните действия.
 
Това сподели шефът на Здравната каса Станимир Михайлов по БНР, който бе върнат на поста с решение на съда. Той уточни, че за разноските на болнична помощ цялата сума за годината би трябвало да бъде 3,8 милиарда лева, а заложеното е 3,5 милиарда лева. 
 
Управителят на касата съобщи, че няма да има недостиг и " ще се разплати това, с което разполага Касата по бюджет и ще обезпечи разплащането на всякаква типове здравна и здравна активност и медикаменти ".
 
Според него са нужни нови критерии за отваряне на нови лечебни заведения, тъй като въпросът не е еднопосочен, изключително тук-там, където няма болница. Но сега от към 52 000 кревати при 6 млн. население, едвам половината от леглата са запълват.
 
В момента НЗОК работи по привършване финансово на годината и плана на бюджет за 2025, който би трябвало да бъде подготвен до 28 октомври, координиран с Министерство на здравеопазването, утвърден от Народно събрание на НЗОК и импортиран в Министерски съвет. А идната седмица шефът на Касата ще се срещне със съсловните организации, които са страни в процеса.
 
Михайлов удостовери, че макрорамката от Министерство на финансите за НЗОК е за 13% по-висок бюджет през 2025 година, което е милиард лв. в допълнение за опазване на здравето. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР