Новият подвариант на COVID, известен като кракен, е най-предаваният, който

...
Новият подвариант на COVID, известен като кракен, е най-предаваният, който
Коментари Харесай

Тревога! Новият подвариант на омикрон е най-заразният

Новият подвариант на Коронавирус, прочут като кракен, е най-предаваният, който е бил откриван до момента. Това предизвести Световната здравна организация (СЗО).

Според информацията кракен (XBB.1.5), който е разновидност на омикрон, към този момент е открит в 29 страни, в това число Франция, Германия, Нидерландия, Испания, Ирландия, Австралия, Сингапур и Индия. Той към този момент господства в Съединени американски щати, като се счита, че стои зад почти 70% от новите инфекции в най-засегнатите региони в страната. Сега стартира да обгръща и Обединеното кралство, което демонстрира, че е по-силно инфектиран от конкурентните варианти, написа " ".

Според учени обаче XBB.1.5 се кара леко
като омикрон и другите негови подварианти.
“Обезпокоени сме от трансмисивността му, изключително в някои страни в Европа и североизточната част на Съединени американски щати, където XBB.1.5 бързо измести други циркулиращи подварианти ”, съобщи Мария ван Керхов, механически началник за COVID-19 към СЗО. Тя добави, че увеличението броя на хоспитализациите в Североизточна Европа към момента не може да се припише на XBB.1.5, защото частично повода може да е в други респираторни болести, в това число грип.

Статистиката на американския Център за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) пък демонстрира, че вариантът е причина за 41 % от случаите в Америка.

Кракен има 14 нови разновидности на шиповите протеини на вируса спрямо неговите прародители, които, наподобява, са му дали нараснала устойчивост към антитела и по този начин му оказва помощ да
избягва имунизация или предходна инфекция
Експертите на СЗО се опасяват, че XBB.1.5 може да даде началото на по-страшен вид на ковид.

Това е по този начин, тъй като увеличението на болните от подварианта пък ще докара до повече благоприятни условия той да мутира и да се развива.

Същевременно страните от Европейски Съюз се съгласиха в сряда “силно да насърчат ” условие, което ще задължи всички пасажери, идващи от Китай, без значение от националността им, да показват негативен тест за COVID-19, защото броят на инфекциите нараства в азиатската страна. Тестът за ковид би трябвало да се направи не повече от 48 часа преди качването на полета.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР