Новият персонал, който регистрира пациентите в МБАЛ „Христо Ботев“ във

...
Новият персонал, който регистрира пациентите в МБАЛ „Христо Ботев“ във
Коментари Харесай

След проверка от Медицински одит: Излязоха още подробности за случая с починалата пред Спешното във Враца жена

Новият личен състав, който записва пациентите в МБАЛ „ Христо Ботев “ във Враца, би трябвало да бъде по-добре подготвен на практика, както и да се сътвори система за бързо уведомяване на дежурните екипи за незабавен банкет на пациенти в зоната на регистратурата.
Това са част от наложителните наставления на Изпълнителната организация Медицински одит, която извърши инспекция във врачанската болница след случая с умрялата жена в края на януари пред Спешното, написа МedicalNews.bg.
Medical News изиска резултатите от инспекцията на ИАМН по реда на Закона за достъп до социална информация. Припомняме, че казусът стана прочут, откакто мъж, намирал се в същото поделение, снима на видео регистрирането на 43-годишната Миглена и популяризира клипа.



Според околните на умрялата, приемането ѝ е се е забавило дълго.
Докладът на ИАМН обаче сочи, че дамата е настанена в шокова зала на четвъртата минута от влизането ѝ в отделението, а е записана в системата на болничното заведение на петата. Миглена е въведена на инвалидна количка в помещението пред регистратурата в 1.06 часа на 31-ви януари. Преди това дежурната на регистратурата сестра е почнала осъществяване на антигенен тест за COVID-19, което е посочено като условие в заповед на шефа на болничното заведение поради епидемиологичната конюнктура в страната за всички самонасочили се към лечебното заведение пациенти. Миглена е считана за такава, тъй като не е докарана с кола за спешна помощ, а с превоз от неин непосредствен. В 1.10 ч., преди да бъде записана, тя е приведена в шокова зала.
В отчета си проверяващите излизат с извода, че „ дежурният регистратор е работила според подписаната от нея длъжностна характерност и заповедта на изпълнителния шеф, само че евентуално заради професионална неумелост не е оценила навреме сериозното положение на пациентката “. От него излиза наяве, че сестрата на регистратурата е назначена на работа на 1-ви октомври 2021 година
В шокова зала на Миглена незабавно са приложени реанимационни дейности. Дежурният екип е направил кардио-пулмонална ресусцитация в цялостен размер, включваща обдишване, подаване на О2, интубация, косвен сърдечен масаж и други. Извикан е и анестезилог-реаниматор. Изследванията са посочили данни за инфекциозен развой, болнав синдром и нараснали стойности на Д-димер, което съгласно обясненията на началника на незабавното поделение е белег за нарушена коагулация, което може да докара до тромбоза или белодробна емболия.
Битката за живота на дамата е траяла близо 30 минути, само че засъжаление, макар напъните на медиците, тя е умряла.
В наложителните си наставления към управлението, от организацията показват, че би трябвало да се сътвори система за бързо уведомяване на дежурния екип за незабавен банкет на пациенти в зоната на регистратурата. В тази връзка от там предлагат да се вземе поради рекомендацията на началника на незабавното поделение да се инсталира звуков паник бутон в регистратурата, който да сигнализира вътре в отделението при незабавни тежки обстановки, с цел да не се губи ненужно време за реакция. Нужно е и да новопостъпилият личен състав, зает с регистрацията на пациентите, да бъде включен в стратегия за образование с практическа устременост.
В отчета си от ИАМН допълват, че съгласно правилника на болничното заведение всички пациенти, които постъпват в незабавното поделение, подлежат на триаж. В обясненията си пред проверяващите шефът на болничното заведение е показал, че смята, че сестрата на регистратурата е спазила триажния протокол в изискванията на пандемия и отбелязва, че общото време за тази процедура, дружно с взимането на антигенния тест, е било към 4 мин.
Пред проверяващите началникът на незабавното поделение дефинира публичните мнения след случая за „ медийна нервност “ и добавя, че „ търсенето на сензации, снимането на клипа и незадоволителната обща и здравна просвета не би трябвало да са причина за спекулирането с нещастието на тази жена “.
Припомняме, че по случая стартира следствие на врачанската окръжна прокуратура, която подреди тялото на дамата да бъде ексхумирано и предадено на патоанатомите.





Според заключението на правосъдните лекари, което още не е показано публично, Миглена е страдала от финален етап на рак на белия дроб. Разсейки са достигнали даже до шията на болната, открили патолозите. Не е известно да е знаела за това заболяване и да е била лекувана. Жената не е имала към този момент никакъв късмет за оцеляване и издъхва в реанимацията. Просто е била призната късно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР