Новият министър-председател на Швеция не отрече възможното разполагане на ядрени

...
Новият министър-председател на Швеция не отрече възможното разполагане на ядрени
Коментари Харесай

Швеция не изключва възможността за разполагане на ядрени оръжия на нейна територия

Новият министър-председател на Швеция не отхвърли вероятното разполагане на нуклеарни оръжия на шведска територия, откакто страната стане член на НАТО, което е завой по отношение на позицията на предходното държавно управление.

Министър-председателят Улф Кристерсон, който пое ръководството на Швеция преди две седмици, приказва в Хелзинки на конференция с финландския си сътрудник Сана Марин.

На въпроса дали двете страни биха приели нуклеарни оръжия на своя територия, Марин отговори: " Не би трябвало да слагаме никакви предварителни условия... Решихме, че не желаеме да затваряме никакви порти за бъдещето ".

Кристерсон се съгласи.

" Ще получите безусловно същия отговор от мен, както и от финландския министър-председател ", сподели той.

" Съвсем естествено е Швеция и Финландия да работят доста взаимно по тези въпроси и да имат безусловно идентична формализация. Така че нямам друго желание, с изключение на да ходя ръка за ръка и в този смисъл с Финландия ", сподели Кристерсон пред кореспонденти.

Марин и Кристерсон обаче признаха, че запасите могат да бъдат контрактувани " по-късно ".

Шведската социалдемократическа партия, която беше на власт, когато Швеция подаде молбата си за участие през май, съобщи, че ще работи за изложение на " едностранни запаси против разполагането на нуклеарни оръжия и непрекъснати бази на шведска територия ".

Във Финландия вносът, производството, притежаването и детонирането на нуклеарни експлозиви са неразрешени със закон.

Скандинавските съседи Дания и Норвегия, които към този момент са членове на НАТО, са отказали да разрешат на непознати страни да открият непрекъснати военни бази или нуклеарни оръжия на тяхна територия в спокойно време. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Хелзинки / Финландия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР