Новият лукс при жилищното строителство е спокойствието и зеленината, коментира

...
Новият лукс при жилищното строителство е спокойствието и зеленината, коментира
Коментари Харесай

Новите тенденции при жилищата

Новият разкош при жилищното строителство е спокойствието и зеленината, разяснява за Българска телеграфна агенция доктор Кристиян Вълчев от Икономическия университет във Варна. Според него сега купувачите на недвижими парцели желаят домът им да им обезпечава възприятие за цялост и даже изолираност от близките и градските звук и напрежение. Имаше един стадий, когато клиентите бяха подготвени да вземат всичко, стига да е в центъра на града, изясни Вълчев. И добави, че в този момент наклонността е тъкмо противоположната.

Разбиранията за първокласно жилище у нас и на потребителите в другите европейски страни се разминават, сподели още Вълчев. По думите му разликите са главно в степента на комплектност на дома. Освен това има отклонения и в качеството на строителството, на общите елементи, потребността от довършителни работи.

Българското законодателство не регламентира какво е приключено жилище, уточни Вълчев. Според специалиста неприятното е, че множеството от българите одобряват за обикновено да купуват дома си по БДС - на замазка, без ламинат и с разнообразно количество висящи или стърчащи кабели. На Запад не се продава (да не приказваме да се рекламира) парцел, който не е оцветен, без подово покритие, с несвързани кабели или с дограма със подозрително качество, изясни Вълчев. Той добави, че у нас нормално оправданието е, че тези, които влизат, ще си оправят дома съгласно своя усет. Това изненадва най-вече купувачите-чужденци, уточни Вълчев.

По думите му упованията на клиентите от други страни е да се нанесат, когато дойдат - т.е. в жилището да има електроуреди, канапета, маси. Дали ще си боядисат стените в оранжево или розово, си е техен проблем, само че това е идващ стадий, добави Вълчев.

В България има недоразумения и когато става дума за чистата жилищна повърхност, уточни специалистът. Според него родният консуматор неведнъж е подведен, защото има разлики сред остарялото (преди 1989 г.) и новото строителство.
 
На Запад такива чудеса няма, там жилищата се продават съгласно броя на спалните, на кухнята, балконът, санитарните пространства са неща, които се подразбира, че са в наличност, изясни Вълчев. И добави, че у нас, заради липса на единни стандарти, изключително при новото строителство, двустайните жилища нормално са дребна спалня и помещение, в единия завършек на което има обособена част за кухня. (текстът продължава на втора страница)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР