Новият КИА ProCeed демонстрира зашеметяващ дизайн в комбинация от обширно вътрешно пространство

...
Новият КИА ProCeed демонстрира зашеметяващ
дизайн в комбинация от обширно вътрешно
пространство
Коментари Харесай

КИА ПРЕДСТАВЯ НОВИЯ PROCEED

Новият КИА ProCeed показва зашеметяващ дизайн в композиция от обстойно вътрешно пространство и версатилност на турер, опаковани в шутинг брейк каросерия. Моделът беше показан днес непосредствено преди европейския си дебют на автосалона в Париж. Продажбите за Европа ще стартират от началото на 2019г.

Емилио Ерера, основен действен директор на КИА Моторс Европа, съобщи: „ ProCeed е най-новото и най-модерно попълнение в продуктовата гама на КИА. Красивата каросерия вид шутинг брейк е пленителна комбинация от дизайн, пространство и гъвкавост, едно предложение в сегмента на фамилните коли от междинен клас без аналог. Създаден в Европа, съгласно най-високите стандарти за произвеждане, ProCeed ще се предлага с невижданата за марката гаранция от 7 години или 150 000 км. “

Наследявайки името си от втората генерация КИА pro_cee’d – купе с три порти, новият модел е планиран и създаден в Европа от европейските екипи за дизайн, продуктова разработка и R&D във Франкфурт, Германия и ще се създава в завода на марката в Жилина, Словакия, заедно с КИА Ceed и Ceed Sportswagon, осъществили своята премиера по-рано тази година.

Следвайки дръзновен дизайн и инженерни решения, които го вършат най-спортния член в фамилията на новия Ceed, КИА ProCeed ще се предлага във версия GT Line.

Ерера добави: „ Като част от новото семейство на Ceed, ProCeed ще играе значима роля в растежа на марката за Европа. От 2006г. до в този момент на Стария континент са реализирани над 1,3 млн. автомобила от гамата на Ceed, което подрежда модела сред бестселърите на КИА. Появата на ProCeed е щипка спомагателен сексапил във все по-привлекателното, трето потомство Ceed. “

Производството на ProCeed е планувано за ноември тази година, а продажбите в цяла Европа ще стартират през първото тримесечие на 2019г. Те ще бъдат съпътствани от обещанието на КИА за високо качество, подплатено с водещата в сектора гаранция от 7 години или 150 000 км.

Дизайн

Новият КИА ProCeed носи духа и атлетизма на второ потомство pro_cee`d. Оформен в каросерия шутинг брейк, ProCeed представлява опция на традиционния хечбек с три порти и комбинира своите внушителни пропорции с компактен модел. По-нисък и по-дълъг от хечбека с пет порти и от версията Sportswagon, ProCeed съчетава удивителнa визия с функционалност, без аналог в сегмента на семейните коли.

Емилио Eрера разяснява: „ ProCeed води семейството на Ceed в смела нова посока. Докато Ceed Sportswagon е ориентиран към практичните консуматори, ProCeed предоставя на двойки или млади семейства пространството и гъвкавостта на комби, съчетани с прочувствен дизайн. Фокусирането върху някое от тях обикновено компрометира другото, ProCeed е първият автомобил в сегмента на масовите модели, който комбинира и двете. "

Дизайнът на ProCeed е създаден в Европейския дизайнерски център на КИА във Франкфурт, Германия под ръководството на Грегъри Гуилаум, ръководител дизайн за Европа и Петер Шрайер, основен дизайнер на марката.

ProCeed ще се предлага във версия GT Line или като мощен GT модел. Новият ProCeed притежава много от познатите дизайнерски претекстове на КИА, само че се отличава с самостоятелен жанр и характер. Подобно на Ceed предната част на модела следва прецизни издължени форми с инкорпорирани LED дневни светлини във формата на ‘ледени кубчета’, които наподобяват версиите GT и GT Line. ProCeed запазва същата ширина от 1 800 мм на хечбека Ceed с пет порти, само че се характеризира със характерен дизайн на предната ризница.

В профил новият автомобил следва дизайна на концептуалната разработка, представена през 2017г. Силуетът, наподобяващ този на прототипа, се отличава със скосена линия на покрива, която елегантно прелива в задната част на автомобила и основава чувство за простор. Формата на задните стъкла го диференцира от останалите членове на семейство Ceed, както и от другите представители в сегмента.

С дължината от 4 605 мм ProCeed е с 5 мм по-дълъг от Ceed Sportswagon и удължена с 885 мм преднa част. С височина от 1 422 мм линията на покрива е с 43 мм по-ниска от тази на Sportswagon, а просветът е понижен с 5 мм до 135 мм. Конструиран въз основата на платформа „ K2 ”, като другите модели Ceed, междуосието му остава същото – 2 650 мм.

Вдъхновена от оформлението на концептуалната разработка, задната част на новия ProCeed е това, което изцяло я отличава от останалите модели в гамата на Ceed. Широката задна ризница придава на автомобила спортна стойка в комбинация от двойни ауспухови тръби за моделите GT и GT Line, които покачват възприятието за динамика и спортно държание. Името на ProCeed е инкростирано във вратата на багажника, под задните LED светлини, които се простират по цялата ширина на задната врата.

При лансирането си новият ProCeed ще бъде достъпен в 10 екстериорни цвята. Клиентите на ProCeed GT Line могат да избират между 17`` или 18`` алуминиеви джанти, докато моделите ProCeed GT общоприетоо са оборудвани с 18`` джанти.

Интериорен дизайн

Подобно на останалите представители от семейство Ceed, купето на ProCeed притежава ергономичен дизайн. Интериорът се характеризира с меки на допир повърхности, съоръжение в цвят металик и хоризонтално табло.

7-инчовият ‘плаващ` екран на инфотейнмънт системата на КИА е разположен в центъра на таблото, като под него са позиционирани контролерите за аудио системата и отоплението/вентилацията. Таблото е изцяло насочено към лидера.

Редица интериорни промени подчертават по-спортната атмосфера в купето на новия ProCeed. Облицованият в сиво таван при Ceed и Ceed Sportswagon е сменен с черна oбшивка, а праговете на вратите са покрити с метални орнаменти. ProCeed общоприетоо е оборудван с D-образен волан, а при моделите със скоростна кутия с два съединителя, лидерът може да сменя предавките с ‘пера’ на кормилото от алуминиева сплав.

ProCeed се предлага с друго моделирани предни седалки според от спецификацията. Моделите ProCeed GT се отличават с нова, спортна седалка, която има по-големи странични опори в сравнение със общоприетия Ceed GT. Изработени от черна кожа и велур, седалките на GT версията са обшити с червени шевове и лого GT. За ProCeed GT Line стандартните предни седалки са снабдени с по-големи странични бордове в сравнение с стандартните Ceed и Sportswagon, облечени в черна тапицерия и светлосива синтетична кожа.

Платформата на ProCeed e в основата на ефективната конструкция на автомобила, което обезпечава удобно пространство на всички пасажери в автомобила. За пасажерите на задните места по-ниската, в сравнение с моделите Ceed и Sportswagon, hip-точка компенсира резултата от скосената линия на покрива, като основава повече място за главата и краката.

ProCeed предлага повече място за багаж от конкурентни стандартни компактни комби модели - и даже за аналогични модели от по-високите класове. С капацитет от 594 литра (по VDA) багажникът на ProCeed е с 50% по-голям от този на хечбека Ceed.

Управление

ProCeed е планиран и разработен изключително за автомобилните потребители на Стария континент. Моделът е конструиран, тъй че да предложи по-голяма динамичност, повече удоволствие от шофирането и убеденост, както и значително по-комфортно пътешестване в сравнение с предходните представители на моделната гама Ceed.

Ето за какво всеки КИА ProCeed разполага стандартно с напълно без значение окачване. В унисон със своята динамична визия ProCeed се стреми да обезпечи на водачa пъргави реакции и точност при ръководство, адаптивност при остри завой, комфорт и непоколебима непоклатимост при високи скорости.
ProCeed е оборудван със същите съставни елементи на изцяло самостоятелното окачване като Ceed. Въпреки това спомагателната фина настройка на геометрията на окачването придава на ProCeed личен уникален характер. Окачването е настроено по този начин, че да дава отговор на по-голямата дължина на каросерията и да подсигурява стабилност при всевъзможни пътни условия.

ProCeed GT е създаден под управлението на Алберт Бирман, президент на отдела за тестове и high-performance разработки на КИА. Шестте месеца спомагателни изпитания подобряват още повече държанието на автомобила при завиване и неговата стабилност, както и сцеплението и по-бързите реакции на кормилното управление. Това е реализирано с използването на по-твърди предни и задни пружини, с цел да се усили контролът на каросерията и да се подобрят реакциите при команди от кормилото.

Всеки ProCeed, без значение от размера на джантите, се предлага с опционални гуми Michelin Pilot Sport 4. Европейските тест-пилоти на КИА избраха опционалните гуми, специално предназначени да подобрят реакциите на кормилното ръководство на ProCeed. Автомобилът е оборудван с електрическо сервоуправление, което работи точно с предавателно число 12.7:1 и изисква единствено 2,44 оборота сред двете крайни положения на волана.

Всеки ProCeed е оборудван общоприетоо със системата Vehicle Stability Management (VSM) на КИА. VSM осигурява непоклатимост при прекъсване и завиване, като управлява автомобила посредством Electronic Stability Control (ESC), в случай че откри загуба на сцепление.

Задвижване

ProCeed се задвижва от необятна гама двигатели в отговор на упованията на европейските потребители, чийто интерес към високоефективните, турбомотори, предлагащи бързо ускоряване и широк оборотен диапазон с висок въртящ момент нараства през последните години.

ProCeed GT ще се предлага с избор от три двигателя. Бензиновите модификации включват известния 1л T-GDi двигател (турбомотор с непосредствено впръскване) със 120 к.с. и оптимален въртящ миг от 172 Нм. Най-мощният мотор на версиите GT Line е новият 1.4л T-GDi мотор, който генерира 140 к.с. Турбокомпресорът на двигателя гарантира, че неговият оптимален въртящ момент от 242 Нм е разполагаем в широкия диапазон от 1 500 до 3 200 об/мин, което го прави извънредно чевръст при разнообразни условия на шофиране. И двата мотора са оборудвани с бензинов филтър за твърди частици с цел намаляване на излъчванията и са комбинирани стандартно с шестстепенна ръчна трансмисия, а 1.4л T-GDi може да бъде окомплкетован и със седемстепенна скоростна кутия с два съединителя.

Потенциалните клиенти на новия модел могат да заложат и на високоефективен нов 1.6л дизелов ‘Smartstream’ CRDi мотор. Новата философия на задвижването Smartstream на КИА има за цел да понижи консумацията на гориво и да редуцира равнището на вредните излъчвания. 1.6л дизелов мотор на Ceed и ProCeed е първият и най-екологичен дизелов двигател Smartstream, разработван от корейския производител до в този момент.

С мощ от 136 к.с. новият 1.6л двигател Smartstream може да бъде смесен с шестстепенна ръчна трансмисия или със седемстепенна с два съединителя. Моторът генерира 280 Нм с ръчната трансмисия и 320 Нм при седемстепенната скоростна кутия с двоен съединител. Проектиран да надхвърля по-строгите условия от най-новия стандарт Euro 6d TEMP, двигателят Smartstream употребява технологията Selective Catalytic Reduction (SCR) с цел да редуцира значително емисиите. Така новият мотор отделя по-малко въглероден диоксид, фини прахови частици и NOx в съпоставяне с по-стари дизелови мотори на КИА.

ProCeed GT се задвижва от 1.6л T-GDi мотор, идентичен с този в новия Ceed GT. С 204 к.с. и 265 Нм този мотор е най-мощният мотор в гамата. При новите ProCeed GT и Ceed GT също за пръв път се вкарва новата седемстепенната скоростна кутия с два съединителя на КИА, която позволява бързо превключване на предавките. КИА ще предостави публични данни за ускорението и за оптималната скорост, след привършване на процеса по хомологация.

Технологии и сигурност

Иновативните технологии осигуряват ключови изгоди за притежателите на ProCeed, с набор от нововъведения, предопределени да направят живота в придвижване по-лесен, по-удобен и по-безопасен.

Инфоразвлекателната система със ‘плаващ’ екран се предлага със 7-инчова аудиосистема с тъчскрийн или 8-инчова навигационна система с тъчскрийн и КИА Connected Services. Системата позволява цялостна интеграция на смартфон посредством Apple CarPlay™ (за iPhone 5 и след него) и Android Auto™ - за смарт телефони с Android, работещи на 5.0 (Lollipop) или по-високи версии.

Потребителите могат да поръчат и мощна аудиосистема JBL Premium с технология Clari-Fi за музикално възпроизвеждане, която възстановява звукови сигнали, изгубени в процеса на цифрова компресия. Стандартното съоръжение включва пълна интеграция на Bluetooth смарт телефони, автоматични светлини и безключов достъп.

За моделите, оборудвани със седемстепенна скоростна кутия с два съединителя, системата за избор на режими на шофиране разрешава на собствениците да оформят самостоятелно своето прекарване зад кормилото. Режимът Normal оптимално усилва капацитета за постигането на по-нисък разход и предлага по-плавно ръководство. Спортният режим ‘изостря’ реакциите на газта, позволява по-бързо ускоряване - от спряло положение и избрана скорост - и адаптира кормилното ръководство. В допълнение, режим Sport задържа предавките за по-дълго време при мощно ускоряване, което разрешава на лидера да се възползва допустимо най-дълго от максималната мощ на автомобила.

Като алтернатива новият Ceed ще предлага и отопляемо предно стъкло, което е изключително преимущество в студените месеци. Тази технология се появява за първи път в автомобил на КИА и ефективно елиминира скреж, лед и изпотяване на предното стъкло единствено с натискането на един бутон. Безжично зарядно устройство за смарт телефон, отопляеми и вентилирани предни седалки и отопляеми задни седалки също са разполагаем на пасажерите в новия модел.

В допълнение към шестте стандартни въздушни възглавници на автомобила, усъвършенстваните технологии за подпомагане на лидера подобряват защитата на пасажерите, използвайки системи за дейна сигурност. Стандартните технологии за безопасност включват автоматизирано ръководство на дългите светлини, предизвестие за бдителността на лидера, помощник за поддържане на траекторията в лентата на движение и помощник за отбягване на евентуален преден конфликт.

ProCeed се предлага със система за предупреждение при несъзнателно овакантяване на пътната лента (Lane Following Assist), която всъщност към този момент съставлява технология за самостоятелно шофиране от второ равнище. Функцията Lane Following Assist проследява превозните средства, участващи в движението, записва подходящи свободни пространства в прилежащите пътни ленти, в които автомобилът би могъл да премине безвредно. Тя разпознава пътната маркирова, като по този метод поддържа траекторията на Ceed в пътното платно, контролира ускорението, прекъсването и управлението според от колоната превозни средства пред автомобила. Системата употребява външни датчици, за да поддържа безвредна отдалеченост спрямо превозното средство начело и оперира в скоростен диапазон от 0 до 180 км/ч.

Допълнително наличните технологии включват образован круиз надзор (Smart Cruise Control) с помощник за тръгване и спиране, система за предизвестие при съществуване на автомобил в мъртвата зона (Blind Spot Collision Warning), функционалност за сигнализация при пресичащи откъм гърба коли (Rear Cross-Traffic Collision Warning), система за автоматично паркиране (Smart Parking Assist) и доловими чрез допир предупредителни сигнали, излъчвани от кормилото при заплаха от челен конфликт.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР