Новият iPhone 14 закономерно пристигна и с подобрена версия на

...
Новият iPhone 14 закономерно пристигна и с подобрена версия на
Коментари Харесай

Какво ново с iOS 16?

Новият iPhone 14 закономерно дойде и с усъвършенствана версия на операционната система за телефоните с ябълката, съвместима и с по-стари модели - от iPhone 8 нататък. iOS 16 бе обявена напролет по време на годишната конференция на Аpple в Купертино, мина през няколко бета версии и най-сетне е налична - с всичките си нови хитрини, улеснения и усъвършенствания, които целят да създадат телефона ви все по-услужлив.

Какъв ще е потребителският отзвук следва да разберем, когато се натрупа задоволително опит. Специализираните софтуерни издания обаче към този момент тестват и проучват новите функционалности.

Cnet признава, че от компанията на починалия Стив Джобс постоянно прекаляват с думата " магия ", само че този път са я употребявали на място, когато става дума за новите благоприятни условия за редакция на фотоси, които дава операционната система. Тя взема решение казуса и с досадните печатни неточности в известията, и с " преждевременно " изпратените текстове, които към този момент можем и да редактираме, и да " скрием ", преди да се изобразят на екрана на събеседника.

Персонализация на изводи екран, по-добра навигация на известията за събития в действително време, а в бъдеще и отбягване на дразнещите CAPTCHA проби дали сте човек или бот, до момента в който търсите в интернет в нета, са част от нововъведенията в iOS 16.

Редактирай това!

" Смущаващите печатни неточности към този момент са в предишното ", съобщи Крейг Федериги, старши вицепрезидент на софтуерното инженерство на Apple, когато напролет представяше новата операционна система за мобилните устройства на компанията и в частност функционалностите на приложението Messages.

Потребителите към този момент могат да редактират изпратени известия, като отсрещната страна ще бъде осведомена за измененията с дребен надпис. Втората нова функционалност е още по-удобна за отбягване на недоразумения - това е инструментът Undo Send. С него " скривате " преди малко изпратения текст, в случай че да вземем за пример установите, че е незавършен, с неточности или други неясноти, с цел да предотвратите прочитането му в този тип. Надеждата е, че това ще направи по-разбираема писмената ни бърза връзка.

 iOS 16

Редакцията на към този момент изпратено известие е допустима в границите на 15 минути, а в случай че желаете да спрете изпратено известие, преди да го поправите - имате 2 минути разполагаем за реакция.

Трето изобретение в известията е, че ще можете да си ги маркирате като " непрочетени ", даже и да са прочетени - по този начин, в случай че не можете да отговорите на момента, само че има риск след това да забравите, телефонът ще ви подсети да се върнете назад към " пропуснатата " тематика.

Персонализирай изводи екран

Заключеният екран е едно от нещата, които най-често гледаме на своя iPhone - изключително в случай че употребяваме Face ID за отключването му. iOS 16 носи най-големите промени в персонализирания тип на телефона спрямо версиите до момента - можете елементарно да променяте даже цвета и шрифта, да ротирате фотоси, да добавяте детайли - като температура на въздуха, физическа интензивност, календар... Последните функционалности са сходни на тези, които към този момент има iWatch дисплеят.

Промените се случват като натиснете и задържите пръста си върху изводи екран. Потребителят може да настрои и няколко разнообразни персонализирани заключващи екрана с разнообразни уиджети и да си ги превключва с плъзгане на пръст, както и да употребява опцията са " безредие " на фотоси, които да се появяват.

Резултатът от мача на обичания тим - по-достъпен от изводи екрана

Известията от разнообразни приложения, които се появяват на изводи екран, си имат ново място при iOS 16. Те ще се появяват в долната част на екрана и няма да скриват фотографията. Освен това няма да вървят като лист, а са във формата на отвесна въртележка, което освен изгlежда по-добре, само че и улеснява потреблението на телефона единствено с една ръка, до момента в който проверявате известията.

 iOS 16

Новата операционна система усъвършенства и метода, по който получаваме информация " в действително време " от едно и също приложение - да вземем за пример по какъв начин върви резултатът от мача на обичания ни футболен или баскетбоlен тим, по какъв начин се развива значим тенис дуел или друго. Функцията се споделя Live Activities. Новият инструмент улеснява следенето на нещата, които се случват сега, от изводи екран - като тренировки, хода на пътешестване с Uber (където това пътешестване е възможно) и така нататък

Нови функционалности на Wallet и какво е Apple Pay Later

Приложението Wallet също се развива с новата операционна система на мобилните устройства на Apple. Така да вземем за пример то към този момент ще е синхронизирано с формата за издаване на европейските документи за имунизация против COVID-19 и документът ще може да бъде непосредствено добавен. Предлага и усъвършенствана сигурност на данните, които съхраняваме там.

Apple Pay Later пък е нова функционалност към Apple Pay - тя разрешава да разделите цената на покупка на четири равни заплащания, разпределени за шест седмици, с нулева рента и без такси. Предстоящите заплащания се ръководят посредством Wallet, което улеснява следенето на датите и преводите.

През " портфейла " ще можете да следите и развиването на всички онлайн поръчки, които сте създали посредством заплащане в Apple Pay.

Стигнахме и до " магията ", с която " вадим " обект от фотография

Още в iOS 15 се появи функционалността Visual Look Up, която може да проучва фотосите и да разпознава обекти като растения, забележителности, домашни любимци. Новата версия на операционната система придвижва тези благоприятни условия на последващо равнище. Например: като докоснете определен обект от фотография и задържите, можете да го " извадите " от фрагмента и да го добавите в приложения като Messages. По създание функционалността разрешава да премахнете фона от всяка фотография. И да изпратите или употребявате единствено " извадения " от нея обект - кучето, детето, цъфналата орхидея...

Музика на цялостен екран

Меломаните евентуално ще оценят високо iOS 16. Oперационната система към този момент предлага музикалният плеър да се пресъздава на цялостен екран. Атрактивният дизайн предлага албуми и цветови тематики, които подхождат на музикалното наличие, което слушате. Във всеки един миг единствено с допиране в долната част на екрана можете да минимализирате плеъра и да се появи тапета на заключеният ви екран.

SharePlay посредством известие

SharePlay - функционалността, която дебютира в iOS 15, ви разрешава да споделяте прекарвания, до момента в който споделяте с някого през FaceTime - да слушате музика дружно, да гледате филм и така нататък Новостта тук е, че тази функционалност към този момент ще е интегрирана освен с FaceTime, само че и с приложението Messages. Сега, когато желаете да споделите филм с някого, можете да стартирате SharePlay дружно с другар, до момента в който си пишете в приложението за текстови известия.

Пропускане на CAPTCHA благодарение на частни токени за достъп

Браузвате си в интернет и от време на време някой уебсайт, който се пробвате да посетите, ви задава " умни " въпроси като " На кои фотоси виждате камион ", предлагайки избор от фрагменти, в които да се взрете. Или желае да пишете нищо не значеща композиция от букви, числа и знаци, с цел да " разбере ", че сте човек, а не бот.

CAPTCHA - редуциране от Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart - е належащо зло в интернет и не може да се избегне изцяло, колкото и да нервира от време на време. С iOS от Apple се пробват да лимитират появяването на тези проби, като стартират да ги заменят с частни токени за достъп. Видеоклип на уеб страницата на Apple показва въпросната функционалност Private Access Tokens, като концепцията е уебсайтовете, които поддържат токена, сами да схващат посредством него, че сте човек, а не робот.

От Apple работят с сътрудници за внедряване на функционалността, с което натрапчивото и неизбежно присъединяване в CAPTCHA тестванията най-малко ще е по-рядко, изясняват от Cnet.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР