Новият игумен на Бачковския манастир архимандрит Самуил (със светско презиме

...
Новият игумен на Бачковския манастир архимандрит Самуил (със светско презиме
Коментари Харесай

Кой е новият игумен на Бачковския манастир

Новият свещеник на Бачковския манастир архимандрит Самуил (със светско презиме и фамилия Николаев Теодосиев) е приключил богословие във Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий " през 2003 година Бил е духовник в Бдинската света обител „ Успение Богородично ”. Въведен е в архимандритско достолепие, каквото е каноничното название на процедурата, от видинския митрополит Дометиан на 6 март 2011 година Почитател е на животните, в случай че може да се съди по оскъдните му фотоси във фейсбук, където е разгласил кадър с две дребни мечета.



Смяната на досегашния свещеник на Бачковския манастир архимандрит Симон с архимандрит Самуил беше изненадваща. В решението на Светия синод от през вчерашния ден за рокадата няма никакви претекстове. „ Освободен съм по член от устава на Българската православна черква, който дава право на Светия синод при цялостно болшинство да сменя игумените на ставропигиалните манастири и ректорите на духовните семинарии без никакви пояснения. Дошло му е времето”, сподели за „ Марица” архимандрит Симон.



За трите години, в които той ръководеше Бачковската света обител, той отвори манастира за вярващите, откакто отстрани всички неуместни забрани, въведени от предходния свещеник Борис. Сред тях беше цялостното табу да вършат фотоси в обителта. Архимандрит Симон сътвори уебсайт и страница на манастира във фейсбук, негово изобретение е службите на огромния християнски празник Успение Богородично на 15 август да се предават на огромни екрани в двора на манастира, с цел да ги съпреживеят всички богомолци, които не са съумели да влязат в църквата с чудотворната икона на Божията майка. По негово време започнаха и отлагани с години поправки на манастира.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР