Новият филм на сръбския режисьор Драган Белогърлич Пазителите на формулата

...
Новият филм на сръбския режисьор Драган Белогърлич Пазителите на формулата
Коментари Харесай

Филмът Пазителите на формулата на Драган Белогърлич със световна премиера на филмовия фестивал в Локарно тази вечер

Новият филм на сръбския режисьор Драган Белогърлич " Пазителите на формулата " ще има международна премиера довечера на един от водещите европейски кино фестивали в Локарно, Швейцария. Филмът ще бъде показан в главната конкурсна стратегия на влиятелния фестивал Piazza Grande.

Оригиналният сюжет за евентуална нуклеарна рецесия в социалистическа Югославия и достоверният режисьорски почерк на Белогърлич бяха решаващи за интернационалното жури в Локарно да включи " Пазителите на формулата " в програмата. Това го трансформира в първия филм от Балканите, чиято международна премиера ще се състои в границите на програмата Piazza Grande.

" Поканата за присъединяване в главната стратегия за игрални филми на Piazza Grande в Локарно е извънредно самопризнание за всички нас, които работихме по този филм, и дава изключителна опция още една забравена история от нашето минало да излезе под светлините на огромната сцена " , сподели Драган Белогърлич.

Истинската история за случая във Винча (Сърбия) през 1958 година е основана по бестселъра на Горан Милашинович " Случаят Винча ", а сюжетът за неговата кино екранизация е написан от Вук Ръшумович, дружно със Огнен Свиличич и Драган Белогърлич.

В разгара на Студената война група учени от Института за нуклеарни науки във Винча реализират конфиденциален план под управлението на професор Драгослав Попович. Поради непредвидени условия, те са изложени на смъртоносна доза радиация, вследствие на което югославската загадка полиция ги води за лекуване в клиниката на института " Кюри " в Париж.

Френският медицински екип, управителен от професор Жорж Мате, открива, че положението им е сериозно и че дните им са преброени. Въпреки че професор Мате е посветил целия си живот на битката против нуклеарните оръжия и надълбоко презира плана, по който са работили югославските учени, той предлага за първи път в историята да бъде осъществена деликатна и несигурна намеса на облъчените пациенти - трансплантация на костен мозък. Дали това е опит с хора или същински опит за избавяне на живота им, се трансформира в непосилен въпрос за югославските учени.

Сред основните артисти във кино лентата са Радивой Раша Буквич, както и известните френски артисти Алексис Маненти, Оливие Бартелеми и Ан Сера. Директорът на института Винча - Павле Савич, е пресъздаден от Предраг Мики Манойлович, а Драган Белогърлич влиза в облика на Александър Лека Ранкович - началник на югославската организация за държавна сигурност. Ролите на младите югославски учени режисьорът поверява на актьорите Йован Йованович, Алиса Радакович и Огнен Мичович.



Авторският екип на кино лентата, управителен от Драган Белогърлич, включва оператора Иван Костич, монтажиста Милена Предич, сценографите Йелена Сопич и Йована Цветкович, художника по костюмите Марина Вукасович Меденица, композитора Александър Ранджелович. Изпълнителен продуцент на плана е Горан Белогърлич.

Зад истинския план стоят продуцентските къщи Cobra Film и United Media, подсилен още от Euroimages, Creative Europe Media, Министерството на културата на Република Сърбия, както и от филмовите центове на Сърбия, Черна гора, Словения и Северна Македония. Филмът се популяризира от компанията Art Vista.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР