Новият филм на режисьора Камен Калев тръгва по българските екрани

...
Новият филм на режисьора Камен Калев тръгва по българските екрани
Коментари Харесай

Филмът Февруари на Камен Калев тръгва по кината от 5 ноември

Новият филм на режисьора Камен Калев потегля по българските екрани след извънредно сполучливо показване на международната фестивална сцена. Сред многочислените му триумфи е и включването в формалната селекция на кинофестивала в Кан през 2020 година

" Февруари " е лиричен роман за събитията от живота на един човек - като момче на 8, юноша на 18 и дъртак на 82 година Пътят му в живота наподобява съдбоносен и еднообразен - в родното място и отвън него, в горещина и в мраз, само че когато и да е невидима мощ сякаш го направлява. Тя е част от нас и по загадъчен метод ни кара да продължаваме напред, към гибелта.

" Съзерцателен и елегичен триптих, запечатал живота на един човек, филмът на Камен Калев " Февруари " е ексцентричен портрет на това, което режисьорът назовава ексцентрична персона: личния му дядо - въздържан човек със комплициран темперамент, живял непретенциозен живот в село в Източна България ", написа Кристофър Вурлиас, " Variety ".

" Февруари " е може би най-личният филм на Камен Калев. Вдъхновен от живота на своя дядо, създателят споделя за събития от неговия живот по извънредно лиричен и завладяващ метод. Работата по кино лентата продължава пет години и минава през доста премеждия и забавни условия - от откриването на актьорите Лъчезар Димитров и Кольо Добрев (непрофесионалисти), през снимането на лента с персоналната 16-милиметрова камера на Христо Явашев-Кристо и стигнем до превеждането и включването във кино лентата на текстове от Борис Христов, Албер Камю и Камел Дауд, научи ДУМА от Стефан Прохоров, пиар на " Февруари ".

" Работих 5 години върху този филм. Той не е нито биографичен, нито антропологичен, a опит за създаване на една поетична фигура, един сборен облик. Желанието ми беше да направя филм, който се претърпява през сетивата ", споделя Камен Калев, който е и сценарист на кино лентата. Оператор е Иван Чертов, музика - Петър Дундаков. Участват Лъчезар Димитров, Кольо Добрев, Иван Налбантов, Христо Димитров-Хиндо, Милко Лазаров.

Това е шестият филм на Камен Калев, показван на най-престижния интернационален кинофестивал. Досега неговите филми са взели участие в паралелните стратегии " Петнайсетдневка на режисьорите " и " Седмица на рецензията ", само че с тази селекция създателят получава най-високото си самопризнание. " Камен Калев се гмурка в безвремието и изследва връзката сред индивида и земята в този вълнуващ и аскетичен естествен филм ", показва Фабиен Лемерсие, " Cineuropa ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР