Новият филм на Драган Белогърлич Пазителите на формулата“ спечели две

...
Новият филм на Драган Белогърлич Пазителите на формулата“ спечели две
Коментари Харесай

Абсолютен триумф на филма Пазителите на формулата в Локарно

Новият филм на Драган Белогърлич „ Пазителите на формулата “ завоюва две влиятелни награди на филмовия фестивал в Локарно. Вчера Белогърлич беше почетен с наградата Variety за най-хубав филм в селекцията на Piazza Grande, както и с премията Green Leopard, която се присъжда на филми със запаметяващо се обръщение.

Филмът „ Пазителите на формулата “, чиято международна премиера се състоя в Локарно, е единственият, спечелил две награди от фестивала. Това е и първата районна лента, показана в селекцията Piazza Grande.

Филмът, който приказва за човещина и съпричастност и споделя същинската история на скрития с десетилетия случай във Винчa през 1958 година, остави мощно усещане у експертното жури на фестивала, както и у критиците на влиятелното списание Variety.

С две награди от Локарно, идната седмица екипът на „ Пазителите на формулата “ ще се показа пред многочислена аудитория на районната премиера в границите на главната стратегия на 29-ия кино фестивал в Сараево.

Уникалната история, основана на романа на професор Горан Милашинович, е написана от Вук Ръшумович, дружно с Огнен Свиличич и Драган Белогърлич.

За „ Пазителите на формулата “

В разгара на Студената война група учени от Института за нуклеарни науки във Винча реализират конфиденциален план под управлението на професор Драгослав Попович. Поради непредвидени условия, те са изложени на смъртоносна доза радиация, вследствие на което югославската загадка полиция ги води за лекуване в клиниката на института " Кюри " в Париж.

Френският медицински екип, управителен от професор Жорж Мате, открива, че положението им е сериозно и че дните им са преброени. Въпреки че професор Мате е посветил целия си живот на битката против нуклеарните оръжия и надълбоко презира плана, по който са работили югославските учени, той предлага за първи път в историята да бъде осъществена деликатна и несигурна намеса на облъчените пациенти - трансплантация на костен мозък. Дали това е опит с хора или същински опит за избавяне на живота им, се трансформира в непосилен въпрос за югославските учени.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР