Новият директор на НСОРБ Силвия Георгиева Несменяемият от създаването на

...
Новият директор на НСОРБ Силвия Георгиева Несменяемият от създаването на
Коментари Харесай

Сдружението на общините с нов шеф след 21 години


Новият шеф на НСОРБ Силвия Георгиева

Несменяемият от основаването на Националното съдружие на общините в България (НСОРБ) преди 21 години негов изпълнителен шеф Гинка Чавдарова напусна поста и мястото й зае Силвия Георгиева. Тя е поела длъжността на 1 януари 2018 година, оповестиха от организацията.

Георгиева е определена след извършен конкурс, в който са взели участие четирима души. Останалите кандидати са били досегашните заместник-изпълнителни шефове на сдружението Емил Савов и Теодора Дачева и парламентарният секретар Благой Станчев.

Силвия Георгиева е получила поддръжката на две трети от членовете на Управителния съвет на НСОРБ, в който влизат 23-ма кметове от разнообразни политически партии, от които 10 са представители на ГЕРБ.

Преди да оглави сдружението Георгиева беше шеф на комерсиалното сдружение " Актив " на НСОРБ от основаването му през 2006 година Тогава тя напуща редицата на Съюз на демократичните сили и мястото на общински консултант на партията в Свиленград (избрана е на локалните избори през 2003 г.).

НСОРБ е основано през 1996 година и в него членуват всичките 265 общини у нас. От основаването му до момента негов неизменим изпълнителен шеф беше Гинка Чавдарова, която оцеля на поста в продължение на 21 години.

Още при избора на кмета на Пазарджик Тодор Попов за ръководител на Управителния съвет на НСОРБ при започване на 2012 година се заприказва за промяната на Чавдарова, тъй като се счита за близка до Българска социалистическа партия. Тодор Попов стана първият ръководител на сдружението, който не е от левицата.

В момента ръководител на Управителния съвет на НСОРБ е кметът на Велико Търново Даниел Панов от ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов има 10 представители в Управителния съвет, в който влизат още кметове от Съюз на демократичните сили, Вътрешна македонска революционна организация и изключеният от редиците на Движение за права и свободи кмет на Хитрино Нуридин Исмаил. Така ГЕРБ събра нужното болшинство за промяната на Чавдарова.

Неофициално се твърди, че тя е получила предложение от президента Румен Радев да стане негов консултант по въпросите на локалната власт.

Самата Чавдарова нито удостовери, нито отхвърли този факт. В идващите шест месеца сигурно ще остана да оказвам помощ в работата на сдружението и на новия изпълнителен шеф, тъй като има доста мероприятия, свързани с европредседателството по линия на локалната власт, в чиято подготовка съм взела участие, сподели Чавдарова пред Mediapool.

Тя посочи, че е решила да се отдръпна в този миг, с цел да има задоволително време новият изпълнителен шеф да навлезе в оперативната работа на сдружението до локалните избори през есента на 2019 година

Приоритетите на новия изпълнителен шеф Силвия Георгиева са да работи за развиването на съвременни общини, със сигурна, чиста и зелена среда, мощна локална стопанска система и обществено обективни общности, където всеки човек има значение, се споделя в известието на НСОРБ.

В него е посочено още, че сдружението ще продължи да води непрекъснат разговор с държавните управления и парламентите на България за действителна децентрализация на държавното ръководство – за мощни общини, с задоволително лични запаси и потенциал за даване на обществените услуги на локално равнище.

Подкрепа за действително въвеждане на електронните услуги в общините, прекосяване към новите основи за пресмятане на такса битови боклуци и интензивно присъединяване в районното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз са част от непосредствените задания пред НСОРБ през 2018 година

Новият изпълнителен шеф на сдружението Силвия Георгиева е приключила Софийския университет " Св. Климент Охридски " със специалности " Политически науки " и " Европейска обществена администрация " с профил " Местна власт и ръководство ". Има следдипломна подготовка " Лидерство и локална народна власт " от Централноевропейския университет в Будапеща, както и специализации по ръководство на планове с европейско финансиране от България, Белгия и Гърция.

Силвия Георгиева има над 15 годишен опит в локалното самоуправление. На локалните избори през 2003 година е лидер на листата на Съюз на демократичните сили в община Свиленград и става общински консултант. Две години по-късно е определена за шеф на " Актив " ЕООД - консултантска компания на НСОРБ и напуща редицата на синята партия. Има петгодишен опит в ръководство на неправителствена организация като изпълнителен шеф на фондация " Свиленград 2000 ". Силвия Георгиева е на 43 години, омъжена, с едно дете.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР