Новият държавен бюджет на Япония за 2021 г. има разходна

...
Новият държавен бюджет на Япония за 2021 г. има разходна
Коментари Харесай

Япония одобри рекордно голям държавен бюджет, планира двойно по-голям дефицит

Новият държавен бюджет на Япония за 2021 година има разходна част от 107 трлн. йени (над 1 трлн. долара) -  най-голямата в историята на страната. Тя е с към 4% или 38 милиарда $ повече спрямо държавните разноски за актуалната година, съобщи Japan Times. Това се дължи най-много на повишаването на разноските за обществени потребности и опазване на здравето във връзка със стареенето на популацията. В тази посока отиват суми, равняващи се на 348 милиарда $. Днес бюджетът беше утвърден от държавното управление, което има поддръжката на Народното събрание.

Страната възнамерява да излезе на недостиг от 20 милиарда $, което е двойно повече спрямо миналата година.

Правителството на страната предвижда, че ще реализира напредък на Брутният вътрешен продукт от 4% през идната година и спад от 5,2% за 2020 година

За 9-та поредна година страната усилва своите военни разноски. Така министерството на защитата ще получи 51,7 милиарда $, което е с 1,1% повече от предходната година.

Правителството на премиера Йошихиде Суга продължава внезапното нарастване на военните разноски, стартират при неговия предходник Шиндзо Абе. Припомняме, че Абе по-рано тази година напусна поста, откакто над 10 години беше отпред на страната, като уточни здравословни аргументи. Министър на защитата в страната стана неговият по-малък брат – Нобуо Киши. Предвижда се японските военни да получат нови бойни самолети, ракети и самолетоносачи за флота, с цел да могат да противостоят на евентуални врагове, в това число и прилежащ Китай.  Токио създава собствен личен изтребител по технологията " стелт ", което ще коства 40 милиарда $, като самолетите ще бъдат подготвени към 2030 година Ще бъдат закупени и шест американски изтребителя Ф-3. Ще бъдат издигнати два компактни бойни кораба на стойност общо 912 млн. $, отбелязва Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР