Новият антикорупционен закон има нужда от преразглеждане, внимателно обмисляне и

...
Новият антикорупционен закон има нужда от преразглеждане, внимателно обмисляне и
Коментари Харесай

Цацаров доволен от укротяване на бързината за промени в законите

" Новият антикорупционен закон има потребност от преразглеждане , деликатно обсъждане и юридическо прецизиране ", е мнението на основния прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров уточни, че когато той подлага на критика, първо се стимулира и по-късно дава време за умерено обсъждане.

Главният прокурор също е сюрпризиран и запазен от бързината, с която се е придвижил вторият законопроект на антикорупционния закон .

" Бързината е нездравословна и се постъпи вярно, че надви разсъдъкът ", акцентира прокурорът.

Той съобщи, че ще може да разяснява импортираните промени тогава, когато може да се запознае по-добре с тях. Цацаров увери, че няма заплаха Антикорупционната комисия да се трансформира в проверяващ орган .

Той напомни, че става въпрос за два разновидността на законопроекта, които касаят Антикорупционния закон. Целта на единия законопроект е да заличи последствията от тълкувателното решение на Върховния касационен съд. Другият законопроект се оказа много обстоен и изпълнен с разпореждания, които се нуждаят от много деликатно обсъждане , съгласно Цацаров.

На въпрос по какъв начин би коментирал смяната в Наказателен кодекс малолетни да бъдат арестувани за 24 часа, без да бъдат уведомявани техните родители , основният прокурор изясни, че нещата имат два аспекта. Таен арест в България няма, безапелационен е той и добави, че всеки има право на адвокатска отбрана от момента на задържането си .

Уведомяването и неуведомяването не е обвързвано с необятен безграничен кръг лица . Така наречената краткотрайна дерогация и изменението в закона касаят неуведомяване по преценка на съответно лице от прокурора, акцентира Цацаров.

Според него наредбата би трябвало да бъде прецизирана в две насоки. Не може да се каже неуведомяване на съответно лице и е мъчно да се одобри, че това може да се приложи за всички закононарушения. Неуведомяването би трябвало да се ползва за тежки закононарушения.

" Трудно може да се одобри, че малолетен може да бъде арестуван и по тази причина да забраним да бъде известен неговият родител ", проучва основният прокурор и добави, че наредбата би трябвало да бъде прецизирана. Първата тенденция е обвързвана с съответните лица, за които може да се забрани известяван, и при всички случаи би трябвало да се изключат най-близките .

Втората тенденция за уточняване на наредбата е обвързвана с това да се прецезират закононарушенията.

" Трябва да надделее не страстта, а разсъдъкът ", прикани Цацаров.

Той съобщи, че е нито прочувствено, нито рационално изваждането на общинарите от антикорупционния закон, а е оправдано . Според него формулата е, че " каквото е за всички, такова и за тях ".

На въпрос дали е пристигнала в прокуратурата първата инспекция от парцела на финансовия министър Владислав Горанов , Цацаров означи, че прокуратурата е известена, че е почнало произвеждане, което би трябвало да приключи с решение дали има спор на ползи или не.

Проверката за спор на ползи е независимо произвеждане . То завършва с решение, което би трябвало да откри съществуване или липса на съображение за започване на произвеждане за спор на ползи. Едва когато има такова решение, тогава прокуратурата се чака да се произнесе по преписката, която е формирана , изясни Цацаров.

На въпрос какво е развиването на наказателното произвеждане против Огнян Донев и Гриша Ганчев , основният прокурор съобщи, че не разполага с информация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР