Новите влакови връзки на дълги разстояния предлагат алтернатива на въздушния

...
Новите влакови връзки на дълги разстояния предлагат алтернатива на въздушния
Коментари Харесай

Омръзна ми от летищата: Влаковете конкурират въздушния транспорт в Европа

Новите влакови връзки на дълги дистанции оферират опция на въздушния превоз сред европейските страни, а търсенето на този екологичен тип превоз пораства. Но към момента има доста благоприятни условия за усъвършенстване по железопътните линии.

Това се показва в разбор на Агенция Франс Прес.

Нощният трен Париж-Виена е продал 70% от всички налични билети, откогато е пуснат в употреба през декември 2021 година - на процедура цялостна комбинация за всеки от трите седмични противоположни курса.

Услугата Nightjet, ръководена от австрийския народен транспортьор OBB, потегля от парижката гара Gare de l`Est в 19:30 ч. и идва в австрийската столица Виена в 10:00 ч. на идната заран, като най-евтините билети стартират единствено от 29,90 евро .

Това е една от многото нови линии, открити в цяла Европа, които свързват още веднъж огромните градове с директни влакови направления, а на хоризонта се задават още.

Италианският жп оператор TrenItalia се надява да пусне директна линия Париж-Мадрид до края на 2024 година, по-късно, което той разказва като " необикновен " триумф на линиите , свързващи Париж, Лион, Торино и Милано, които бяха пуснати през 2021 година

В края на 2023 година е планувано да стартира да се движи спален трен сред Париж и Берлин, а през 2024 година ще бъде пусната нова високоскоростна връзка сред двете столици, която ще понижи настоящето време за пътешестване от 10 на 7 часа.

Интересът към пътуванията с трен на дълги дистанции нараства непрестанно през последните осем години, споделя железопътният специалист Марк Смит, притежател на уеб страницата за пътувания с трен seat61.com. Той споделя, че в този момент от ден на ден пасажери пътуват с трен по две съществени аргументи .

" На тях им е писнало от летищата и самолетните компании и те желаят да понижат въглеродния си отпечатък ", споделя Смит.
 15% спад бележи товарният превоз за първото тримесечие на годината по отношение на 2022 година
15% спад бележи товарният превоз за първото тримесечие на годината по отношение на 2022 година

Превозените по суша пасажери пък са с 18.9% повече

Екологичните причини в интерес на пътуването с трен са безапелационни. Според изчисленията на OBB двучасов полет от Париж до Виена води до 419,6 кг въглеродни излъчвания спрямо 41,5 кг при пътешестване с Nightjet.

Липсват обаче политически дейности, които да дадат приоритет на екологичния тип превоз. Въпреки че френският закон, въведен през май, не разрешава полетите на къси дистанции по екологични съображения, в случай че има железопътна опция, която лишава по-малко от два часа, законът има толкоз доста пропуски, че визира единствено три маршрута.

Все още е допустимо да се лети от Париж до Лион или Бордо, макар че съществуват високоскоростни железопътни еквиваленти, и това е относително на ниска цена. В отчет на Грийнпийс от 2023 година се показва, че билетите за трен по трансгранични направления в Европа са приблизително два пъти по-скъпи от самолетните билети, частично заради данъчните облекчения, предоставяни на самолетните компании.

Именно възходът на евтините самолетни пътувания през 90-те години на предишния век вкара концепцията за бързи и евтини пътувания, които могат да се вместят в един уикенд, и унищожи нощните влакове в Европа, които значително се смятаха за нерентабилни.

Междувременно пътуванията със аероплан станаха по-обременителни.

Директната линия, свързваща Париж и Барселона, въплъщава доста от преимуществата и минусите на пътуването с трен в Европа. Благодарение на стотици милиони евро, отпуснати от Европейския съюз за модернизиране на трасето до високоскоростен маршрут , двата града се свързват за шест часа и половина.

Пътуващите могат да си вземат кроасан за закуска във френската столица, да се разходят до гара Гар дьо Лион и да се появят на гара Барселона-Сантс в точния момент за обяд с тапас под средиземноморското слънце. Поне в случай че съумеят да си купят билет.
 В петък сутринта Германия остава без публичен превоз поради стачка
В петък сутринта Германия остава без публичен превоз поради стачка

Ще бъде обиден жп превоза и някои летища

" В доста елементи на Европа има инфраструктура, която е в обичайно или доста положително положение, само че на някои места по нея се движат доста малко влакове ", споделя Уорт. Според него линията Париж-Барселона е " хронично неизползвана " .

Френският снабдител SNCF пуска единствено два бързи влака дневно, като най-скъпите билети доближават до 250 евро за еднопосочно пътешестване. По същия маршрут непрекъснато се реализират десетки полети за част от цената.

И въпреки всичко влаковете съвсем постоянно работят с огромен потенциал, изключително през лятото, когато местата се продават месеци авансово.

Същото важи и за спалния трен Париж-Виена, където съвсем две години след въвеждането на маршрута множеството места са заети незабавно след стартирането им в продажба.

Нарастващото търсене на пътувания с трен " сигурно не идва от държавното управление и сигурно не идва от железопътните компании. То идва от елементарните хора ", споделя Смит.

През 2022 година Interrail (комбиниран билет, който разрешава пътешестване с съвсем всички влакове в Европа) означи най-високите си продажби в историята, 50 години откакто билетът беше въведен за първи път.

Според Смит построяването на предложение, което да дава отговор на възходящото търсене, евентуално ще бъде постепенно, само че има и обнадеждаващи знаци.

Във Франция испанският транспортьор RENFE се стреми да навлезе още веднъж в маршрута Париж-Барселона, което евентуално ще докара до понижаване на цените, както при съществуващата седемчасова връзка Париж-Милано, където конкуренцията сред SNCF и TrenItalia поддържа цени на билетите, сравними с тези при нискотарифните полети.
 Служителите в железопътния превоз в Италия стачкуват
Служителите в железопътния превоз в Италия стачкуват

Те недоволстват против неприятните условия на труд

Австрийският народен транспортьор OBB - актуалният водач в европейската област - има проекти за разширение, които включват нови направления и нови спални вагони, които са в дефицит на целия континент . По-голям брой спални вагони евентуално ще значи по-усилено разписание. Вече се приказва за увеличение на броя на нощните влакове сред Париж и Берлин, които ще се движат всекидневно.

На европейския пазар навлизат и нови частни компании като European Sleeper и Midnight Trains.

Оставащото парче от пъзела е политическата воля, споделя Уорт, специалист от плана Cross Border Rail.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР