Новите цени на тока, показани с декемврийските сметки на общините,

...
Новите цени на тока, показани с декемврийските сметки на общините,
Коментари Харесай

Високо напрежение! Токов удар! Кметове в Югозапада в паника! Ако не получим компенсации от държавата, гасим осветлението, общините фалират! Ситуацията е критична...

Новите цени на тока, показани с декемврийските сметки на общините, хвърлиха в суматоха кметовете в Югозапада Пръв нададе писък кметът на Кюстендил П. Паунов, който разгласи, че със сметка от 142 000 лв. за декември община Кюстендил е изправена пред вероятността да разгласи режим на тока и гаси уличното осветяване " Кошмарно е ситуацията и с тока, и с газта.

През ноември сметките пристигнаха с 250% нарастване по отношение на същия месец на миналата година, през декември – с 600% нагоре. На процедура, това, което сме плащали за цяла година, пристигна като сметка за декември. Преди време сме плащали толкоз за цяла година, съобщи кметът Паунов, който получи поддръжка и от кметовете на Пиринско, които също изпаднаха в потрес от новите цени.

Н пъкъл 60 хиляди е декемврийската сметка в община Кресна " Ако не получим обезщетения, банкрутираме, това съобщи кметът Николай Георгиев. "Сумите са непостижими, нямаме бюджет за такова фрапантно нарастване на ел. силата, добави той.
"Община Симитли към момента заплаща по остарели цени, защото договорът ни с ЧЕЗ е с закрепени такива, обаче през март той изтича и тогава ще стане ужасно, ще освободя администрацията да си работи от у дома , ще въведем режим на тока, ще спра осветлението, ще затворим детски градини и дано да пристигна да се оправя в тъмницата, който желае, това пък сподели кметът на Симитли Апостол Апостолов.

В очакване на новите цени е и кметът на Разлог Красимир Герчев. За декември сметката за ток при тях към 42 000 лв., само че по към момента недоизчислени цени, той чака сметката да скочи двойно. "Ако не получим помощ от страната, обречени сме, сподели Кр. Герчев пред Struma. com. 160 000 лв. е сметката за ток за декември на община Сандански, това заяви кметът Атанас Стоянов, който към този момент не придвижда някакви тежки ограничения, само че е мощно смутен " Не мога да спирам осветяване, ние сме курортен град, къде отиваме, в случай че това се случи. Критична е обстановката, сподели кметът Стоянов, който добави:

Домакинствата също страдат от това нарастване на тока, оплакват се, пристигнали са двойно по-високи сметки, при същите източници на сила. Не ми се мисли, какво ще стане, в случай че хората излязат на улицата.. В Петрич сметката за улично осветяване и осветлението по селата през ноември е била 146 000 лв., сметката за декември е набъбнала до 312 000 лв. , заяви кметът Д. Бръчков. В регионалния център Благоевград обстановката не е по- друга двойно е нарастването и на тока в Банско " Трябва да мислим да сменим уличното осветяване през лятото,защото не можем да издържим на тези цени,каза кметът на курортния град Иван Кадев. /След малко ще прибавим сметките за тока в Банско и Благоевград./
Високите цени на тока обричат и бизнеса на всеобщи банкрути. Собственик на строителна компания съобщи пред кореспондент на Struma. com, че в случай че до м. март не се получат обезщетения ще бъдат принудени да разхлабен служащите си и да спрат да работят, защото няма да имат пари да стартират работа.

Пищят от сметките си за ток и фамилиите, декемврийските сметки за убийствени, а в студения януари евентуално ще са непостижими за заплащане. Като се има поради, че съгласно статистика за предходната година към 65 на 100 от семействата живеят с общ приход от един човек под нужните 635 лв. за издръжката, всяко шесто семейство не може да покрива разноските си за прехрана на живота.

С новите цени на тока фамилиите ще доближат сериозния си мининум за оцеляване,което ще докара до страшна рецесия и най-вероятно всеобщи митинги,прогнозират анализатори. Държавата е на ход. Кризата с тока,може съществено да разклати устоите и.

Петя Колева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР