Новите сгради трябва да са с нулеви емисии. В по-малките

...
Новите сгради трябва да са с нулеви емисии. В по-малките
Коментари Харесай

Евродепутатите решиха: Новите сгради трябва да са с нулеви емисии


Новите здания би трябвало да са с нулеви излъчвания. В по-малките градове хората към момента се отопляват с печки на дърва и въглища.
Евродепутатите одобриха проекти,
посредством които да се помогне за понижаване на енергопотреблението и на излъчванията на парникови газове от сградния бранш. Предложеното преразглеждане на Директивата по отношение на енергийните характерности на постройките има за цел до 2030 година доста да се понижат излъчванията на парникови газове и потреблението
на сила в сградния бранш на Евросъюза
и той да стане безпристрастен във връзка с климата до 2050 година Предвижда се и саниране на повече здания с най-лоши характерности и възстановяване на обмена на информация по отношение на енергийните индикатори
За страдание, България съществено изостава
в жилищния  бранш, който гълта към 1/3 от общото ползване на сила. Темпът на възобновяване на жилищните здания е много невисок в съпоставяне със междинния в Европа – само 4% от постройките у нас са изцяло актуализирани в интервала 2012-2023 година, показват специалистите от неправителствената организация „ Хабитат България “.

„ Директивата трансформира досегашните национални тактики за саниране в по-оперативни документи – Национални проекти за саниране на здания.
Първият план на проект би трябвало да бъде
показан до 30 юни 2024 година “, посочи пред „ Марица “ Ася Добруджалиева, управител планове в „ Хабитат България “. „ Приетата през януари 2021 година Дългосрочна национална тактика за подкрепяне обновяването на националния сграден
фонд от жилищни и нежилищни здания
бе създадена в сходство с условията на ДЕХС, само че нейното осъществяване се компрометира от неналичието на редовно дълготрайно национално финансиране с ясни параметри на подкрепяне на семействата “, изясни Добруджалиева. Според нея 100% грант е позволен единствено за енергийно небогати семейства.
„ За всички останали би трябвало да има таргетирана
безплатна поддръжка в сходство с приходите и достъп до евтини финансови запаси. Нулева рента по заемите за енергийна успеваемост на постройките е процедура във Франция и доста европейски страни. Тази добра процедура е потвърдила мотивиращата си роля за присъединяване на семействата в процеса на саниране “, заключи специалистът на „ Хабитат България “.
В тази обстановка Европа ни диктува, че след 2030-а
всички нови здания би трябвало да бъдат с нулеви излъчвания. За новите здания, които се употребяват от обществени органи или са тяхна благосъстоятелност, срокът за това е 2028 година Държавите членки ще могат да вземат поради капацитета на постройката за световно стопляне през целия <210> витален цикъл, който включва производството и обезвреждането на строителните артикули, употребявани за нейното създаване.

По отношение на жилищните здания страните членки ще би трябвало да вкарат ограничения, с които да се подсигурява понижаване на междинната употребена първична сила с минимум 16% до 2030 година и с минимум 20-22% до 2035 година
Според новата инструкция, като ползват минимални
условия за енергийните характерности, до 2030 година страните от Европейски Съюз ще би трябвало да санират 16% от нежилищните здания, които са с най-лоши характерности, а до 2033 г. – 26% от постройките с най-лошите характерности. Ако е механически и стопански удачно, до 2030 година ще би трябвало последователно да се разположат слънчеви съоръжения в публични и нежилищни здания, според от техния размер, и във всички нови жилищни здания.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР