Новите санкции няма да имат дисциплиниращ ефект. Това смята Боряна

...
Новите санкции няма да имат дисциплиниращ ефект. Това смята Боряна
Коментари Харесай

Боряна Ботева: Санкциите за профилактичните прегледи няма да имат дисциплиниращ ефект

Новите наказания няма да имат дисциплиниращ резултат. Това счита Боряна Ботева, зам.- ръководител на Организацията на пациентите с ревматологични болести. По думите й здравната просвета на хората е доста ниска и за това би трябвало да се мисли още от учебно заведение.
Според нея пациентите не знаят какво им се поставя и би трябвало да се осведомят по-добре. По думите ѝ хората не имат вяра, че тези прегледи са задоволителни.
Промените няма да са в плюс за пациентите изключително за хронично болните, уточни още Ботева в изявление за bTV във връзка концепцията да се вкарат нови наказания за пропускането на профилактични прегледи.
Само една трета от пациентите минават на профилактични прегледи, това е устойчива наклонност. И в този момент има санкция и тя е от 50 до 100 лв. при първо отсъствие и от 100 до 200 при второ пропускане на прегледа, добави доктор Георги Миндов, ръководител на Етичната комисия на Национално съдружие на общопрактикуващите лекари.
Припомняме, че при започване на месеца стана ясно, че се разисква въвеждане на нова глоба за хора, които пропущат профилактичните прегледи. Идеята е част от предложенията за промени в осигурителния модел. В момента профилактичните прегледи също са наложителни, само че санкциониран пациент няма. Здравният министър предлага с изключение на тази санкция, хората, които пропущат прегледа, да имат по-висока здравна вноска, както и да заплащат повече за някои действия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР