Новите промени в Закона за горите въвеждат промени относно осигуряването

...
Новите промени в Закона за горите въвеждат промени относно осигуряването
Коментари Харесай

Физически лица могат да подават заявления за дърва при кмета до 31 март

Новите промени в Закона за горите вкарват промени по отношение на обезпечаването с дървесина за популацията от общински и държавни гори.

За включване в листата за настоящата година физическите лица могат да подадат заявление до кмета на обитаемото място в интервала от 1 февруари до 31 март. След приключване на този период описът се афишира на видно място в постройката на съответната община, регион, кметство или обитаемо място, общинска конструкция, държавни горски и ловни стопанства и се разгласява на интернет страниците им.

Общото количество дървесина, което едно домакинство може да закупи по този ред за една календарна година, е до 10 пространствени куб. м.

На лицата, вписани в листата се обезпечава дървесина от общинска горска територия, а когато това е невероятно – от горските територии – държавна благосъстоятелност.

Общините нямат право да правят свободна продажба на дървесина от горски територии – общинска благосъстоятелност, преди да са изпълнили задължението си за обезпечаване на дърва на всички лица, вписани в листата.

Допълнителни инспекции на описите за дърва за огрев за локално население, плануват влезлите в действие от началото на м. февруари промени и допълнения на Закона за горите.

Списъците на физическите лица, имащи право на закупуване на дървесина на корен или от склад се изготвят от кмета на обитаемото място като след това се ревизират от общинската горска конструкция, съответното държавно горско, ловно или учебно-опитно горско стопанство, които при нужда могат да се променят или допълват.

Информацията за избраните количества дървесина, които могат да се добиват независимо от физическите лица за персонална приложимост без право на продажба до края на отоплителния сезон 2022/2023 година ще бъде оповестена на интернет страниците на държавните предприятия, учебно-опитните горски стопанства и общинските горски структури до края на сегашния месец.  Подобно обвързване е планувано годишно до 31 януари за идващите отоплителни сезони. Справката съдържа планувани количества по обекти, подотдели и землища, съгласно утвърдените годишни проекти за прилагане на дървесина.

Кметът на общината документално уведомява шефа на съответното държавно горско стопанство, държавно ловно стопанство или учебно-опитно горско стопанство какъв размер от декларираните количества дървесина ще бъде придобит от горски територии – общинска благосъстоятелност.

До края на месец май общинските горски структури, държавните горски стопанства, държавните ловни стопанства и учебно-опитните горски стопанства разгласяват на своите интернет страници настоящи цени за продажба на стояща дървесина на корен, както и данни за всички регистрирани към датата на издание обекти за преправка и продажба на дървесина, в които се прави търговия с дърва за огрев на територията на съответната община.

Списъкът се образува на база заявките от физическите лица и се извършва по реда на тяхното постъпване, като с приоритет се обезпечава дървесина на физическите лица с издадени решения по реда на Наредбата за изискванията и реда за разпределяне на целева помощ за отопление, които имат право да закупуват дървесината от горските територии – общинска или държавна благосъстоятелност.

При постъпили заявки за дърва за огрев над допустимо възможни количества ще се ползва коефициент на редукция по отношение на всички заявители.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР