Новите правила за движение по пътищата, които влязоха в сила

...
Новите правила за движение по пътищата, които влязоха в сила
Коментари Харесай

Експерти: Новите правила в ЗДвП ще предизвикат затруднения, шофьори могат да заведат дела срещу държавата

Новите правила за придвижване по пътищата, които влязоха в действие в последно време могат да провокират усложнения при осъществяването им, най-много при съхранението на камиони и артикули, които не са трайни, а може и да докара до каузи против страната, които елементарно могат да бъдат извоювани поради неприятната точност на текстовете.

Това е мнението на изпълнителния шеф на камарата на превозвачите Димитър Димитров и юриста Христо Ботев. В " Денят стартира " и двама разясниха, че желанията на закона са положителни, само че не и методът, по-който е написан.

Проблемът е в метода, по който се ползват, не самият закон като текст. За камионите - не може Министерство на вътрешните работи да лишава автомобила, тъй като може да е претрупан с разваляща се стока, животни, Министерство на вътрешните работи няма къде да съхранява техниката и не дава условия за претоварване на стоката, няма способени хора,които да ръководят този камион ".

Димитров попита в случай че един камион бъде арестуван на паркинг, къде ще престоява до привършване на процеса.

" Предложихме да се изисква от компаниите по кое време и по какъв начин е закупен и това да е базата за глобата. Твърдо срещу сме да се лишава камион, това е огромен разход. Имаме един случай със арестуван тежкотоварен автомобил. Имаме терзание, че такава мярка ще сътвори условия за корупция - управлявайки един рейс, който доближава до няколкостотин лв., не това е задачата на тази мярка

Димитров напомни, че огромна част от водачите пият медикаменти, които могат да дадат подправени резултати и да лишат както лидера, по този начин и превозвача от транспортното средство.

" Важно е по какъв начин ще се ползва законът. Аз съм песимистичен, че е прекарана популистка мярка, която хората няма да одобрят. Намеренията са положителни, само че методът, по който е написан законът, не е най-хубавия - след приложимост, само че не е под влияние ".

Адвокатът Христо Ботев разяснява, че законът е небрежно скърпен и признат, което ще докара до следващи проблеми при използването му.

" Не виждам на какво съображение Министерство на вътрешните работи ще задържа едно транспортно средство някъде, до момента се отнемаха табелите, до момента в който се откри виновността му, само че виновността мъчно се открива поради незадоволително лаборатории, проучванията лишават много време "

По думите му доста хора ще заведат каузи против страната за обезщетение, като се окаже, че не са употребявали опиати или има вреди по транспортното средство.

" При някои хипотези - наложително би трябвало да бъде лишен, при други - може, съдиите ще преценят. Тестовете би трябвало съществено да бъдат проучени, подправените проби лишават хората да ръководят съществено транспортно средство. Вчера чух, че ще се открият нови лаборатории - не би трябвало да се чака 6 месеца или една година, до момента в който излязат пробите. Моят апел е - карайте отговорноу без да карата пили, че тормозите законодателя, а той толкоз си може "

Ботев сподели, че делата се протакат поради нужда от експертизи, а проблемите по пътищата постоянно са въпрос на образование.

Вижте диалога във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР