Новите правила дават право на личните доктори, те не знаят

...
Новите правила дават право на личните доктори, те не знаят
Коментари Харесай

Вратичка в закона трие болести от здравното досие

Новите правила дават право на персоналните доктори, те не знаят

Възможност в новия правилник за персоналните данни разрешава да бъдат блокирани данни от здравното ни досие, в случай че не желаеме да се знае за прекарано заболяване. Например когато хронично болен сменя персоналния си доктор и не желае той да пази персоналната ни информация. Това оповестиха от Комисията за отбрана на персоналните данни, написа в. Монитор. Личният доктор в този момент би трябвало да съхранява данните. Блокирането не значи заличаване, когато те потрябват, ще могат да бъдат възобновени, разясниха от там. Преди обаче джипито да ги блокира, би трябвало да запознае своя пациент с следствията и какви клопки крият те, в случай че индивидът се разболее и не е в положение да заяви условия, свързани с неговото здраве. Причината е, че едно от законосъобразните учредения за обработка е отбраната здравето на личността.

Освен това при промяна на персоналния доктор здравноосигуреният има право даже да изиска автоматизирано преместване на данните от остарелия до новия лекар. Така да вземем за пример в случай че някое заболяване е прикрито и пациентът не желае другото джипи да знае за него, актуалното би трябвало да предизвести пациента за всички опасности от скриване на данните. То би трябвало да му каже, че при положение на несъответстващо положение или беззащитност вследствие на кома, да вземем за пример неналичието им може да коства увреждане на здравето и даже живота на индивида, защото лекуващият доктор няма да знае какво е фактическото положение. Едно от тях е при потребност от преливане на кръв, че може да се изгуби скъпо време за уточняване на групата и подгрупата. До гибел пък може да се стигне вследствие на нежелана алергична реакция, защото липсват данни за вероятни алергии от страна на болния или потърпевшия. До повреди на здравето и съдбовен край може да се стигне още и когато пациентът приема медикаменти от група, несъвместима с лекарства от друга група.

Възможно е човек да има и скрити вътрешни инфекции, които лекува, само че за тях близките не знаят, не са предизвестени и лекуващите лекари, които са приели новия пациент със скритите данни за минали болести. Например, в случай че той е на ретровирусна терапия за подтискане на неприятните равнища на ХИВ–инфекция, заразяването с вируса на СПИН може да се окаже действителна заплаха и за медиците, и за други пациенти при малко нехайство. Същия риск крие и хепатит С, както и редица други инфекции, излъчени по кръвен път.

Споделянето в този миг - доста е тънка границата дали лекарят ще се съгласи да извърши вашето предпочитание за блокиране на избрани данни, тъй като с тази алтернатива, в случай че прикрие особено това заболяване, заплашва живота и на другите. В същото време с цел да направи отвод, той би трябвало да се стимулира за какво го прави, разясниха от комисията и допълниха, че моментът отхвърлям без пояснение, както при класифицираната информация, не съществува.

Като нелогична и даже рискова процедура за пациента дефинираха от Сдружението на общоопрактикуващите лекари опцията някои данни за болесттите му да бъдат блокирани по негово искане. Такава опция не е обсъждана в сдружението, разяснява неговият ръководител доцент Любомир Киров и напомни, че общопрактикуващите лекари в страната са 4747, като те са регистрирани поименно за админи на персонални данни.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР