Новите пенсионери у нас ще намаляват, а разходите за пенсиите

...
Новите пенсионери у нас ще намаляват, а разходите за пенсиите
Коментари Харесай

Новите пенсионери намаляват, парите за тях се увеличават

Новите пенсионери у нас ще понижават, а разноските за пенсиите като % от Брутният вътрешен продукт ще порастват през идващите години. Това излиза наяве от прогноза в годишния доклад и отчет на финансовото министерство за активността на Държавния фонд за гарантиране на резистентност на държавната пенсионна система за 2021 година, по-известен като Сребърен фонд, написа в. Монитор.

В интервала 2025-2034 година, се чака делът на разноските за пенсии от Брутният вътрешен продукт да се задържи на релативно непрекъснато равнище от към 10%, като въздействие върху него ще оказва намаляващият брой на новоотпуснатите пенсии заради последователното повишаване на пенсионната възраст и на изискуемия застрахователен стаж.

В интервала от 2035 – 2060 година, пък вследствие на застаряването на популацията у нас и упованието за по-висока междинна дълготрайност на живота, се чака разноските за пенсии като % от Брутният вътрешен продукт да стартират да порастват. В разследване на това ще доближат най-високата си стойност от 12,5%. През последната декада от прогнозния интервал е допустимо обаче да има прочут спад на разноските за пенсии до към 12,3 % от Брутният вътрешен продукт.

Влияние върху динамичността в разноските за пенсии в дълготраен проект, ще оказва и опцията на обезпечените лица, които са родени след 1959 година и, които до август 2015 година се осигуряваха наложително в първия дирек от Държавното публично обезпечаване (ДОО) и в повсеместен пенсионен фонд – 2-ри дирек, да претърпят промени и да преминат към обезпечаване единствено в първия дирек, само че с увеличена осигурителна вноска.

Въздействие върху дълготрайното финансово положение на ДОО оказват икономическият напредък, по-високата претовареност, надлежно по-ниската безработица и увеличените трудови хонорари, предвиждат от финансовото министерство.

През предходната година по сметките на Сребърния фонд са трансферирани от или за централния бюджет средства в чист размер на 258,5 млн. лева, се показва още в отчета. Като по-голямата част от насъбраните в края на 2021 година средства на фонда в размер на 3,55 милиарда лева са подадени в обособена сметка в Българската национална банка. През декември беше осъществен трансфер по бюджета на ДОО в размер на 61,6 млн. лева, като общия паричен запас по сметка на фонда в Българска народна банка към края на 2021 година е бил в размер на 3,55 милиарда лв., от които съвсем цялата сума е подадена в обособена сметка.

Дългосрочната капиталова политика на Сребърния фонд ще бъде съобразена с дълготрайната прогноза до 2070 година за разноските за пенсии, които се изплащат от ДОО, означават още от ведомството.

Разчетите плануват недостиг по бюджета на ДОО през целия интервал при всички създадени разновидности и допускания за избор на обезпечаване на лицата сред първи и втори дирек на пенсионната система, прецизират от министерството на финансите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР