Новите жилища в Германия се строят предимно в селски региони,

...
Новите жилища в Германия се строят предимно в селски региони,
Коментари Харесай

Новите жилища в Германия се строят на неправилни места

Новите жилища в Германия се строят най-вече в селски райони, където хората не желаят да живеят, а препълнените градове страдат от продължителен дефицит на жилища. Близо 20% от новото строителство в сегмента в интервала 2011-2015 година е било построено в селата, сочи изследване на Института за стопански проучвания в Кьолн (IW).

В Емслад (Долна Саксония) за посочените години са издигнати 1060 жилища, което изцяло подхожда на търсенето. В богатата провинция Бавария също може да се види излишно доста ново строителство. В региона Кам, наоколо до границата с Чехия е изпълнена 226% от нуждата от жилища.

Причините за свръх предлагането в сходни региони са доста. Една от главните, съгласно IW, са ниските лихви по ипотечните заеми, което оказва помощ да се строи на налични места и купуват жилищата. Друга причина е, че кметовете на тези градчета обилно са издавали разрешителни за градеж единствено и единствено да имат нови поданици. Подобна тактичност обаче е малко ефикасна, защото младежите, както и преди, избират да живеят в огромните градове, където възможностите за приемане на качествено висше обучение и добра кариера са по-високи.

Икономисти предизвестяват, че свръх предлагането на нови жилища в дребни обитаеми места ще докара до спад в цените и увеличение броя на пустеещите парцели.

В същото време проучването на IW демонстрира, че в огромните немски градове се стори малко. Така да вземем за пример, в Берлин в интервала 2011-2015 година са построени едвам 40% от нужните жилища. Ситуацията в Мюнхен е съвсем идентична – 43%.

Основната причина за неналичието на повече ново строителство е дефицитът на имоти. Това, от своя страна води, до нараснало търсене и растеж на цените.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР