Новите и дигиталните технологии предлагат редица конкретни решения в борбата

...
Новите и дигиталните технологии предлагат редица конкретни решения в борбата
Коментари Харесай

Блокчейн технологията може да улесни внедряването и функционирането на кръговата икономика

Новите и цифровите технологии оферират редица съответни решения в битката с климатичните промени. Все повече проучвания и реализации демонстрират техния забавен капацитет и разнообразни вероятни приложения. Изкуствен разсъдък, Интернет на нещата, опциите за моделиране, които дават така наречен цифрови близнаци, и блокчейн технологията са измежду преобладаващите тематики. По-конкретно, блокчейн технологията може да улесни внедряването на правилата на кръговата стопанска система и да предложи отговори за кръгово преструктуриране на индустриалните, дистрибуторските и потребителски вериги, както и да бъде инструмент, който да подтиква смяна в държанието на хората и фирмите, държание, съобразено с екологичните и климатичните провокации.

През 2015 година Европейската комисия одобри План за деяние за прекосяване към кръгова стопанска система, а през месец март 2020 година той беше обновен – Нов проект за деяние за прехода към кръгова стопанска система. Основна част от Европейската зелена договорка, Планът начертава цяла нова икономическа визия и тактика за развиване, като дефинира централна роля на кръговата стопанска система за постигането на заложените цели с небосвод 2050 година: реализиране на климатичен неутралитет, стабилно развиване, енергийна и ресурсна успеваемост, опазване на биоразнообразието и намаляване/елиминиране на отпадъците. 

Планът приоритизира 7 сфери на произвеждане като основни: 

- Електроника и осведомителни и информационни технологии,

- Батерии и транспортни средства,

- Опаковки,

- Пластмаса,

- Текстил,

- Строителство и здания,

- Хранителна и водна промишлености.

Предвидените ограничения слагат главните акценти върху първичното планиране и дизайн на продуктите и нуждата те да интегрират кръговата визия, с цел да разрешават и улесняват повторната приложимост, дълготрайното потребление и преработване, както и преструктурирането на индустриалните и дистрибуторските процеси и потоци съгласно правилата на кръговия модел. Крайната цел е те да станат норма.

Конкретизирането на изброените цели е съпроводено и с последователното приемане и влизане в действие на поредност от директви, като да вземем за пример тази за пластмасата за еднократна приложимост (2019) или за поощряване на промени за ефикасни политики за ръководство на отпадъците, или пък още, за работещ европейски пазар за вторична приложимост на запаси и материали (2020).

Повечето европейски страни към този момент одобриха национални проекти за преход от линейна към кръгова стопанска система, и макар че е мъчно да се вършат цялостни сравнителни разбори заради огромните разлики съгласно икономическите, инфраструктурните, демографските и други характерности, можем да отчетем и няколко много съответни реализации, подтиквани с амбициозни национални политики.

Швеция, Финландия,  Дания са водачи в процеса на прекосяване към кръгова стопанска система заради ранно признатите, само че и радикални ограничения и политики. Важно е да се означи, че 

от ден на ден европейски страни пренаписват националните си тактики за икономическо развиване съгласно кръговите логичност и правила. 

Мащабни планове и начинания в обособени европейски градове към този момент също не са изключение (Малмьо, Копенхаген, Париж, Берлин, Прага и др.),  а през 2020 година редица локални изпълнителни управляващи подписаха Европейската декларация за кръгови градове (European Circular Cities Declaration, 2020).

Индустрии, огромни и дребни бизнеси също обявяват тактики за устойчиви кръгови модели: ИКЕА, H&M, Porsche, IBM, Patagonia са измежду най-често цитираните, само че има и доста други образци.

В България, макар поредност от проекти за прекосяване към кръгова стопанска система, действителна политика и политическа воля на национално равнище, с ясна визия и хрумвания, към този момент няма. Кръговите начинания и образци идват от обособени бизнеси, които „ отъпкват пътеката ”, като Zero Wave – компания, която се занимава с производството на биоразградима посуда, крекери и брашно от материал, който бива изхвърлен и се третира като отпадък, магазин Station Zero където може да се пазари насипно с задачата да не се основава боклук от опаковки, BIOMYC (устойчиви артикули и опаковки), Nasekomo – биотехнологична компания, която създава фуражи от инсекти и други

Темата за кръговата стопанска система към този момент e водеща наклонност. 

Повечето европейски университети включиха и оферират в каталозитете си просветителни стратегии по тематиката за кръгова стопанска система, кръгови бизнес модели или кръгообразен дизайн. Наблюдава се и последователно, само че несъмнено преструктуриране на работния пазар, в който се акцентира нуждата от фрагменти и пълномощия, свързани с кръговата стопанска система. 

Финансовата сфера също интензивно взе участие в пренаписването на икономическия модел. Устойчиво финансиране, зелено финансиране, ESG (Environmental, Social, and Governance), са някои от основните образци за тактиките за преориентиране на инвеститорските потоци и тактики. 

Какви са провокациите пред прехода към кръгова стопанска система?

Въпреки политическия консенсус и все по-голямата обществена и икономическа поддръжка на кръговата визия, прекосяването от линеен към кръгообразен модел е към момента огромно предизвикателство. Преструктурирането на същестуващия работещ икономикчески модел и огромното внедряване на правилата на кръговата стопанска система допуска радикални и внезапни промени на всички равнища на производството, дистрибуцията, ръководство на отпадъците, както и на потребителската просвета и привички. 

Различни проучвания и изследвания акцентират, че  измежду главните спънки за приемането на правилата на кръговата стопанска система са:

- културните бариери; 

- неналичието на познания и интерес; 

- инфраструктурата;

- откритите привички на работа в сегашния модел на линейна икономика; 

- неналичието на съдействие сред разнообразни промишлености и бизнеси. 

- Друго осново затруднение е неналичието на данни и информация, които могат да са елементарно налични и в действително време. 

Едно от главните провокации в прехода към кръгова стопанска система е  опцията да се събират и дават достоверни, съответни и настоящи данни и информация  за продуктите, материалите и ресурсите, което е главно изискване за реорганизацията на работата по другите вериги.

Основните правила на кръговата стопанска система, постоянно са обобщени като 3R (Reduce, Reuse, Recycle):

- Намаляване (Reduce)  – свеждане до най-малко потреблението на суровини; 

- Повторна приложимост (Reuse)  – максимизиране на повторната приложимост на продуктите в разнообразни форми и форми; 

- Рециклиране (Recycle)  – поредност от стъпки, които разрешават преправяне на материали и артикули, с цел да се продават като нови. 

Ключово изискване за дейно действие в кръговата логичност и правила, е продуктите и материалите да се поддържат в приложимост допустимо най-дълго време, преминавайки от една верига в друга (първична приложимост, повторна приложимост, преработване и т.н.). Това изискване е постижимо само посредством в началото планиране на продуктите, отговарящо на условията за кръговост и налична информация за материалите, от които е основан даден артикул. Фигура 1, накратко разказва кръговия принцип на действие, при който всеки един стадий от живота на продуктите, е (за)мислен в поредна кръгова верига, с цел да отстраняват оптимално отпадъците и затова загубата на запаси. 


Фигура 1: Кръгов принцип. Източник

За да подтиква този нов метод на произвеждане, Планът за деяние за прекосяване към кръгова стопанска система предлага основаването на т.нар.  цифров паспорт на продуктите  (Digital Lifecycle Passport), който да съдържа и дава нужната информация за взимане на решение по отношение на тяхната повторна приложимост, поддръжка или включване в потоци за преработване.


Фигура 2: Пример Дигитален Паспорт и поток на информация във веригата на доставки. Източник: Circularise

В този смисъл, опцията за детайлно следене на продуктите и употребяваните материали през целия им цикъл на живот в другите вериги (производствени, дистрибуторски и ръководство на отпадъци) се оказва от особена значимост за улеснение на внедряването на кръговите стопански модели и основаване на индустриални симбиози. 

Нови цифрови технологии и евентуални решения в битката с климатичните промени   кръгова стопанска система и блокчейн

В последните години, капацитетът на новите и цифровите технологии като принадлежности, които могат да улеснят и ускорят внедряването на кръговите правила в стопанската система се изследва, разяснява и тества интензивно. Изкуствен разсъдък, Интернет на нещата, опциите за моделиране, които дават така наречен цифрови близнаци, и блокчейн технологията са измежду преобладаващите тематики, точно поради опциите и нововъведенията, които те оферират по отношение на боравенето с данни. 


Фигура 3: Изкуствен разсъдък, Интернет на нещата и блокчейн технологията, са трите съществени технологии, които вършат допустимо събирането, записването, анализирането,  предаването и опцията за потребление на огромни количества данни, естествено без да се не помнят и рисковете свързани със сигурността и достъпа до разнообразни регистри на персонални и конфиденциални данни. Все множеството и по-строги законови рамки, като General Data Protection Regulation (GDPR) свидетелстват за сложността на въпроса. Източник 

Какво е блокчейн?

Наричана революционна, блокчейн е една от новите технологии, които дефинират Web 3.0 и Индустрия 4.0. Една опростена формулировка за блокчейн е: протокол за шерване, записване и актуализиране на данни и информация посредством свързването им в бази данни или осведомителни регистри. Тези регистри съставляват децентрализирана, разпределена мрежа (decentralized distributed ledger или decentralized ledger technology) с отворен достъп, с архитектура от вида peer-to-peer (Р2Р). Децентрализацията на базите данни значи, че те не се съхраняват на централен сървър, а по едно и също време на компютри на консуматори по целия свят, което разрешава безграничен достъп в действително време и бистрота за обществеността, когато става въпрос за обществени блокчейни. Криптирани блокове от данни, които отразяват всяка направена транзакция (тук транзакция, разбирана освен като финансова) са записвани, валидирани и свързани дружно, с цел да образуват последователен обединен списък. Блокчейн е планиран, с цел да подсигурява, че данните се съхраняват и актуализират по сигурен, предпазен от подправяне или подменяне метод.

Накратко, блокчейн технологията разрешава децентрализация, бистрота, експедитивност и безграничен достъп до данни и информация, които са записани и съхранявани по метод, който подсигурява тяхната сигурност и неспособност за манипулиране и променяне (колективно регулиране и валидиране на записаните данни).  Именно тези съществени характерности вършат блокчейна и кръговата стопанска система обещаващ тандем и дават обещание забавен капацитет за развиване и нововъведения. 

Днес, към момента в всеобщото схващане блокчейн технологията се асоциира с криптовалутите и цифровите активи. Бумът на криптопазара през 2020 – 2021 година, интензивен и от Ковид рецесията, монополизира ненапълно тематиката и я направи органично обвързвана с биткойн, етериум, лайткойн и други криптовалути и цифрови активи. Основополагаща „ модерната легенда ” към основаването на биткойн, основан на блокчейн технологията, и мистериозния персонаж на Сатоши Накамото (анонимно лице или група), изиграва сигурно значима роля в построяването на това усещане. Но в случай че биномът блокчейн – криптовалута фактически е построил една избрана визия и схващане за блокчейн технологията, то тя има и доста други вероятни приложения в най-различни браншове.

В последните години няколко пилотни или към този момент функциониращи планове, демонстрират голям брой вероятни използва в обществената администрация, здравния и енергийния бранш. 

С приемането на Европейската блокчейн тактика и с лансирането на Европейска стратегия за блокчейн инфраструктура за обществения бранш, Европейски Съюз ясно разгласи, че желае да се трансформира в водач на блокчейн технологиите и да притегли компании и вложения. 

Основните и предпочитани насоки и приложения за блокчейн технологията са:

- Екологична резистентност:  блокчейн технологията би трябвало да бъде устойчива и енергийно ефективна; 

- Защита на данните:  блокчейн технологията би трябвало да е съвместима и, когато е допустимо, да поддържа строги европейски разпореждания за отбрана на данните и поверителността;

- Дигитална еднаквост:  блокчейн технологията би трябвало да зачита и усъвършенства разрастващата се рамка за цифрова еднаквост на Европа; 

- Киберсигурност:  блокчейн технологията би трябвало да може да обезпечи високи равнища на киберсигурност; 

- Оперативна съгласуемост:  блоковите вериги би трябвало да са оперативно съвместими между тях и с наследени системи във външния свят.

Европейската комисия сложи и сериозен акцент върху насърчаването на блокчейн технологията в битката с климатичните промени, за стабилно икономическо развиване и за реализацията на Европейската зелена договорка.

Как блокчейн технологията може да улесни внедряването и действието на кръговата стопанска система?

Както беше упоменато, леснодостъпните и достоверни данни и информация за продуктите, материалите и ресурсите са главен детайл за кръгово действие на другите вериги. За да бъде рециклиран един артикул, е належащо да се знае какви са неговите съставни материали и каква е била неговата приложимост. „ За да действа кръговата стопанска система, би трябвало да циркулират освен запаси, само че и информация “, отбелязва холандската компания Circularise.

Това изисква следене на продуктите и техните материали през целия им цикъл на живот.  Задача, за която блокчейнът е идеално приспособен и може да предложи съответни решения за  ефикасни модели за ръководство на веригите за произвеждане, доставки и ръководство на боклуци и ще разреши съществуващите линейните вериги да бъдат преструктурирани в кръгова логичност, в която отпадъците за едни, са запаси за други. 

Блокчейн технологията може да:

- Повиши успеваемостта на съдействието и координацията сред другите заинтригувани страни, промишлености и да улесни основаването на по този начин наречените индустриални симбиози сред производители, дистрибутори и преработвачи.

- Ускори и усили % на артикули и материали създадени, употребявани, в това число и вторично, и рециклирани в затворен кръг. Възможността за следене на продуктите и материалите през целия им витален цикъл, отваря доста порти за основаването и/или преструктурирането на бизнеси и действия свързани с наново потребление и преработване. 

- Подобри прозрачността, проследимостта и надеждността по веригите на цената и да спомогне за увеличението на доверието и сигурността на потребителите. Публичността и децентрализираното ръководство на блокчейна дават гаранции за достоверността на записаните данни, защото всеки евентуален опит за тяхна операция ще бъде установен и сигнализиран.

- Проследява правата на благосъстоятелност върху продуктите.

- Предоставя цялост на информацията – най-често дневникът на транзакциите дава отговор на въпросите: какво е купено/продадено, по кое време, какъв брой и къде (разбира се, какво тъкмо се включва в дневника на транзакциите зависи от спецификата на съответния дневник).

- Други функционалности на блокчейн, които биха могли да имат приложения с кръгова стопанска система, включват интелигентните контракти и токензацията.

Интелигентните контракти са логаритъм, който разрешава валидирането и записването на транзакции съгласно авансово контрактувани, с консенсус, условия, като да вземем за пример ценообразуване и условия за продажба/покупка на съответен артикул, материал или запас. Интелигентните контракти могат доста да ускорят и улеснят интеракциите по веригите, защото използването на консенсусния механизъм, в началото признат от играчите на екосистемата, редуцира и понижава доста времето и за вземането на междинни решения и валидацията им.

Блокчейн технологията може също да е инструмент за смяна на държанието, потребителските привички на хората, по този начин и на фирмите, 

като даде опция да се види и наблюдава действителното влияние на техните дейности върху околната среда. Блокчейнът може да се употребява за транспарантно следене на разнообразни данни като въглеродния отпечатък на всеки артикул, излъчванията на парникови газове или боклуци от фабрика или цялостната история на сходство на компанията с екологичните стандарти. Компаниите и физическите лица могат да бъдат подтиквани да вършат избори, които да дават отговор, или най-малко се стремят, към по-екологичен, ресурсно и енергийно сполучлив модел. 

, в които блокчейн технологията може да помогне в битката с климатичните промени и опазването на околната среда:

1. Екологичните планове:  Блокчейн технологията може да усили прозрачността, успеваемостта и отчетността на екологичните планове.

2. Енергия:  Блокчейн технологията може да усъвършенства енергийната успеваемост посредством усъвършенстване на нуждата от транспорт на електрическа енергия на дълги дистанции, понижаване на потребността от предпазване на сила, и по-добър надзор на консумирането и рационалното потребление на сила.

3. Рециклиране:  Блокчейн технологията може да помогне за понижаване на отпадъците, увеличение на опцията за преработване

4. Производствени и дистрибуторски вериги : Блокчейн технологията може да направи действието на другите вериги енергийно и ресурсно по-ефикасно.

5. Въглероден налог : Блокчейн технологията може да се употребява за ефикасно използване и следене на въглероден налог.

6. Неправителствени организации : Блокчейн технологията може да се употребява за ефикасно следене на дарения и вложения, да усъвършенства тяхната отчетност и понижи времето за административни процедури.

7. Промяна на потребителските просвета и привички:  Блокчейн технологията може да помогне за смяна на потребителските привички и преструктуриране на икономическите тласъци за предприемане на екологични дейности.

Блокчейн приложения и дебати 

Въпреки безапелационната позиция, че блокчейн технологията има доста забавен капацитет в прехода към кръгова стопанска система и в битката с климатичните промени, изказванието, че при потреблението на някои консенсусни механизми за валидиране и за действието на блокчейн, като да вземем за пример така наречен „ доказателство за работа ” (proof of work, PoW), за  работата на технологията е належащо доста сила, прави тематиката към момента и мотив за диспути . В началото на 2022 година, този въпрос беше един от главните по време на дебатите в европейските институции към приемането на съглашение по отношение на пазарите на криптоактиви (markets in crypto-assets, MiCA).

Основните характерност на блокчейн технологията я вършат значим инструмент за внедряването и/или усъвършенстване на кръгово действие на индустриалните, дистрибуторските и потребителските вериги. Но на световно равнище, блокчейн технологията може да има редица приложения, които да предложат решения на провокациите, сложени от климатичните промени. 

От друга страна, макар че блокчейн технологията е все по-често коментирана като изчезналата част от пъзела за цифровизация и ефикасно преструктуриране на стопанската система, засега  нейното действие е към момента несъмнено като мощно енергийноемко, факт който изисква да се търсят и нови предположения/решения на енергийния аспект , редом с вероятните приложения, с цел да се избегне обстановката, в която потреблението на блокчейн технологията може да влезе в несъгласие с задачите в името, на които тя е употребена. 

Автор: Румяна Мишонова / Климатека

Румяна Мишонова е част от авторския екип на Климатека. Тя е лекар по социология и специалист в региона на кръговата стопанска система и устойчивото развиване и климатичните промени. Дипломирана от Университета в Нант (Франция), през днешния ден Румяна е старши съветник по иновационни планове и трансфер на познания и  технологии.

В обявата са употребявани материали от:

  1. Circular Economy Action Plan, https://ec.europa.eu/environment/pdf/circular-economy/new_circular_economy_action_plan.pdf
  2. Blockchain for the circular economy: Theorizing blockchain’s role in the transition to a circular economy through an empirical investigation, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/bse.3032
  3. Is blockchain able to enhance environmental sustainability? A systematic review and research agenda from the perspective of Sustainable Development Goals (SDGs), https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/bse.2882
  4. Internet of Things enabling the Circular Economy, https://epub.jku.at/obvulioa/download/pdf/7592486?originalFilename=true
  5. 7 Ways The Blockchain Can Save The Environment and Stop Climate Change, https://futurethinkers.org/blockchain-environment-climate-change/
  6. Four blockchain experiments to transform the public sector, https://demoshelsinki.fi/2021/07/12/transform-public-services-with-blockchain/
  7. Introducing the Trivergence: Transformation driven by blockchain, AI and the IoT, https://cointelegraph.com/magazine/2021/12/29/introducing-trivergence-transformation-blockchain-ai-iot
  8. Exploring How Usage-Focused Business Models Enable Circular Economy through Digital Technologies, https://www.mdpi.com/2071-1050/10/3/639
  9. Ellen MacArthur Foundation, AI and Circular economy, AI as a tool to accelerate the transition, https://emf.thirdlight.com/link/dl06eujbcbet-wx40o7/@/preview/1?o
  10. Towards a Digital Lifecycle Passport for the Circular Economy, 2022, Available online, www.sciencedirect.com
  11. Европейска Дигитална тактика, Блокчейн тактика, https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/blockchain-strategy
  12. Блокчейн за битката с климатичните промени, https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/blockchain-climate-action
  13. https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/french-government-presents-roadmap-to-bridge-digital-and-environmental-transitions/
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР