Новите DIMM модули са идеални използване в сферата на изкуствения

...
Новите DIMM модули са идеални използване в сферата на изкуствения
Коментари Харесай

Micron започва масовото производство на 96GB DDR5-4800 RDIMM памети

Новите DIMM модули са идеални потребление в областта на изкуствения разсъдък, разбора на данни и други натоварвания, изискващи доста памет

Емил Василев преди 1 минута 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 9:11 | 06.06.2023

Мъск: „ Ако Китай сътвори извънредно мощен изкуствен интелект то това ще съставлява риск за суверенитета на Китай “

ПрепоръчаноДаниел Десподов - 15:53 | 06.06.2023

Как по този начин през изтеклите няколко години цената на тв приемниците падна с 97%

IT НовиниСветлин Желев - 9:56 | 05.06.2023

Раждането на „ Черния лебед “: Девет години от „ чертежа на салфетка “ до първия полет

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Американската полупроводникова компания Micron Technology разгласи, че е почнала всеобщото произвеждане на DDR5 RDIMM памети с огромен потенциал от 96 GB. Модулите оферират скорости до 4800MT/s и са предопределени за работни станции и сървъри. Компанията също по този начин твърди, че новите DIMM модули са идеални за обработка на натоварвания, свързани с неестествен интелек, и отстраняват нуждата от нареждане на матриците, което усилва разноските и латентността.

96-гигабайтовите DDR5 RDIMM модули на Micron поддържат процесорите EPYC от 4-то потомство на AMD и се употребяват в Supermicro 8125GS – AMD-базирана система, предопределена за високопроизводителни калкулации, образование на модели с изкуствен интелект, надълбоко образование и индустриални сървърни натоварвания.

По отношение на продуктивността Micron твърди, че системите с процесори AMD Zen 4 от 4-то потомство и модули памет Micron DDR5-4800MT/s могат да реализират 2 пъти по-бързи резултати при поточни натоварвания (378 GB/s) спрямо устройствата с процесори AMD Zen 3 от 3-то потомство и модули Micron DDR4-3200MT/s, които могат да реализират единствено 189 GB/s.

В прессъобщение, в което се афишира всеобщото произвеждане на 96-гигабайтовите модули, вицепрезидентът и общоприет управител на Micron Compute Products Group, Правеен Вайдянатан, съобщи, че решенията за памет с огромен потенциал ще предложат оптимална продуктивност за интензивни изчислителни натоварвания и ще понижат общите разноски за клиентите.

Оперативната памет DDR5 беше пусната на пазара преди няколко години и към този момент е необятно публикувана измежду производителите на съоръжение за лични компютри, с помощта на по-новите генерации процесори на Intel и AMD, които я поддържат. Intel пусна поддръжка на DDR5 със своите процесори Core от 12-то потомство през 2021 година, а AMD последва образеца със своите процесори за преносими компютри от серията Ryzen 6000 и чипове за настолни компютри от серията 7000 през предходната година.

DDR5 има редица присъщи преимущества пред DDR4, в това число по-висока базова скорост и по-ниска консумация на сила. Докато тактовата периодичност по дифолт за DDR4 е 2133 MHz, базовата периодичност в DDR5 модулите е 4800 MHz. DDR5 също по този начин поддържа DIMM модули с по-голям потенциал. Теоретично DDR5 може да поддържа до 512 GB на модул, макар че процесорите от актуалното потомство на Intel и AMD могат да поддържат единствено до общо 128 GB DDR5 памет.

Въпреки всички преимущества на DDR5, има няколко области, в които DDR4 към момента е кралят. Най-вече DDR4 има по-ниска инертност от DDR5, което значи, че системите с DDR4 памет теоретично могат да бъдат по-бързи и по-отзивчиви от тези с DDR5. Латентността на DDR5 се усъвършенства с времето, само че към момента не е ясно дали в миналото ще успее да настигне DDR4 в това отношение.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР