Новината, че сайтът на Делян Пеевски monitor.com използва компютърните мощности

...
Новината, че сайтът на Делян Пеевски monitor.com използва компютърните мощности
Коментари Харесай

Coinhive – или как сайт на Пеевски копае любимата валута на Dark web

Новината, че уеб сайтът на Делян Пеевски monitor.com употребява компютърните мощности на своите читатели, с цел да добива набиращите известност криптовалути, провокира сериозен интерес.
Frognews.bg към този момент писа за схемата, която се употребява в уеб страницата на вестник „ Монитор “, както и в други български уеб сайтове – като bradva.bg и pogled.info.

Проверка на уеб страницата ни сподели, че става въпрос за сериозен проблем, засягащ освен българските уеб сайтове. Специалният скрипт, допускащ да се лишават мощностите на нищо неподозиращи читатели, бе открит в световноизвестни уеб сайтове като Pirate Bay и Showtime, като набира все по-голяма известност и в други онлайн портали.

Какво съставлява Coinhive?





Специално създаденият скрипт Coinhive, който може да се конфигурира в уеб страниците, е новаторски инструмент, допускащ да се монетизира собствеността на известен онлайн портал без досадните за всички голям брой реклами. С най-прости думи, когато консуматор посети уеб страницата, скриптът се задейства и стартира да добива криптовалутата Monero за притежателя на уеб страницата, само че употребявайки процесора на потребителя. Официалното стартиране в деяние на скрипта бе на 14 септември и самият той е рекламиран като опция на рекламите в уеб страниците. Вместо предвижданите 20-30% в допълнение натоварване на процесорите обаче, потребителските процесори се оказват на 100% ангажирани с добива на валутата, което забавя тяхното показване, както и източва бързо батерията на преносимите компютри. Амортизацията на самия процесор и нарасналата консумация на ток са други отрицателни последици от потреблението на Coinhive.

Какво е Monero?





Monero е една от най-популярните и най-използвани криптовалути. Макар и надалеч от потребителското приемане на най-популярната такава – Bitcoin, тя има нещо, което Bitcoin не има – безспорна анонимност на транзакциите. Monero употребява специфичен тип криптография, която подсигурява, че 100% от транзакциите остават освен анонимни, само че и непроследими. Макар на това да не се гледа с положително око от страна на формалните управляващи и регулаторите, то точно тази специфичност на криптовалутата се оказва нейното най-голямо преимущество. Благодарение на нея Monero е желано средство за разплащане в така наречен Dark web – характерна част от интернет, която е налична единствено със специфичен програмен продукт. Там се обитават и известните dark markets, където всеки може да си купи противозаконни артикули – от опиати, през противозаконни хранителни добавки, до оръжия и подправени документи. В интерес на обективността следва да отбележим, че сама по себе си криптовалутата Monero не съставлява нищо неприятно, защото дава само опция за анонимно възнаграждение. За какво я употребяват притежателите й е различен въпрос.

Как да блокираме Coinhive?





Ако потребителите не желаят процесорите им да работят за някой различен – то решения има. Веднага след появяването на новината за съществуването на скрипта Coinhive в разнообразни уеб сайтове се появиха и негови противопоставяния. Така да вземем за пример две от най-популярните допълнения към браузърите за блокиране на реклами - AdBlock Plus и AdGuard оповестиха, че към този момент поддържат и блокиране на скрипта. В допълнение на това разработчиците на Гугъл направиха ъпдейти в браузъра Chrome, които блокират скрипта – това са AntiMiner, No Coin и minerBlock.

Копал ли е Пеевски Monero?





Малко откакто Frognews.bg разгласиха новината, че уеб сайтът на Делян Пеевски Monitor.bg е употребявал потребителски мощности, с цел да добива криптовалути, от изданието разгласиха позиция, в която декларират, че са били обект на хакерска офанзива. Според публицистите на Пеевски задачата е „ да им се затвори устата “. Дали това е тъкмо по този начин, можем единствено да гадаем. Макар фактически да е допустимо скриптът Coinhive да бъде конфигуриран в уебсайт посредством хак, то в тази ситуация с Monitor.bg в сходно деяние няма особена логичност. Сайтът на Пеевски е измежду по-слабо посещаваните в България, като съгласно класацията на Alexa.com се намира на 478 измежду интернет уеб страниците в страната. Това значи, че при по-малко гости добивът на валутата ще е мининален. Ако хакери се опитат да експлоатират тази опция, то по-логично е да изберат надалеч по-популярен портал. Затова и вероятността компютърните експерти на „ Монитор “ да са конфигурирали сами скрипта остава на дневен ред.

Михаил Кръстев, Frognews.bg

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР