Новината, че екипът на Димитър Бербатов ще организира и финансира

...
Новината, че екипът на Димитър Бербатов ще организира и финансира
Коментари Харесай

Страхотният автогол на Димитър Бербатов

Новината, че екипът на Димитър Бербатов ще провежда и финансира различно на БФС футболно състезание с присъединяване на изключените клубове мина като на церемониал по всички медии.

Навсякъде бе тиражирано, че надали не другия уикенд шампионатът стартира и президентът Борислав Михайлов би трябвало да бъде съществено обезпокоен.

Отделно от това слабокритичните към сходни " вести " публицисти услужливо тиражираха и обстоятелството, че съдийството и лекарските екип ще са безвъзмездни, а от горната страна на всичко ще има и награден фонд...Кои тъкмо ще са реферите, тъй като надали някой ще си рискува кариерата поради Бербатов е напълно обособен въпрос, не влизащ въобще в радара на безкритичните към екипа на някогашния нападател медии. Въобще по села и паланки стартира да кипи интензивен труд за стартирането на различното футболно състезание.

Никой, обаче не се запита дали това е законно, т.е. дали е спазен Закона за спорта (в мощ от януари 2019 година), регламентиращ кой може да управлява и кой може да взе участие в спортни събития на територията на Република България. Оказва се, че замисленото от Бербатов и екипа му е жестоко нарушаване на този нормативен акт. Оказва се, че даже още не помирисал властта в централата в Бояна, някогашният централен нападател е подготвен да не съблюдава закона, да не се преценява с възприетите правила в спорта и футбола. Нещо, което поразително припомня за стила на един някогашен министър председател, който приключи злощастно след единствено 6 месеца отпред на страната....

Какви нарушавания на Закона за спорта в действителност възнамерява Димитър Бербатов с лансираната безумна концепция? Ами доста са...Така да вземем за пример в член 17, алинея 2 написа, че " Спортен клуб, който не е член на лицензирана спортна федерация и не е вписан в регистъра по член 9, алинея 1, т. 1, не може да реализира дейностите по алинея 1, т. 4 - 9, с изключение на в тази ситуация по член 25, алинея 3 ". Което значи, че изключените от БФС клубове (заради присъединяване им в пародийния конгрес на Бербатов през март) не могат да:

4. провеждат и организират спортна дейност;
5. провеждат спортни надпревари след одобрение от съответната спортна федерация;
6. вземат участие в спортни надпревари при условия и по ред, избрани от съответната спортна федерация;
7. оферират на съответните спортни федерации даването, прекратяването и отнемането на спортни права на спортисти и уреждането на връзките по отношение на тях;
8. аплайват за финансиране и подкрепяне с обществени средства по ред, избран със закон;
9. имат правата за реклама, за телевизионно и радиоразпространение на спортни надпревари, проведени от тях по ред, избран от съответната спортна федерация;

Или казано по-просто, НЕ МОГАТ да вземат участие в никакви футболни мачове. Изключението по член 25, алинея 3, за което се приказва нагоре е при положение на лишен лиценз на съответната спортна федерация и гласи: " Спортен клуб, който е член на федерация, чийто лиценз е лишен или преустановен, може да реализира дейностите по член 17, алинея 1 до издаване на лиценз на съответната спортна федерация, само че не повече от 6 месеца от датата на заповедта за лишаване или преустановяване на лиценза. След приключването на периода по изречение първо спортният клуб се заличава от регистъра по член 9, алинея 1, т. 1 ", т.е. това не е налице все още.

Единствената спортна организация, която може да провежда шампионати и шампионати по футбол е БФС, който има лиценз от ММС. Член 19, алинея 1 гласи, че " Спортен лиценз може да се издава единствено на една спортна федерация по съответния тип спорт ". Тоест няма по какъв начин Бербатов, Министерският съвет или даже Светия синод да провеждат футболно състезание в България.

В допълнение към това е и член 27, алинея 1, който гласи: " Лицензираната спортна федерация:
1. извършва административни функционалности, свързани с регламентиране на съответния тип или сходни типове спорт, надлежно на спортната активност по един сплотяващ принцип;
2. независимо или взаимно с Българския олимпийски комитет съставлява страната на интернационалните състезания;
3. създава и ползва методически и административни правила по съответния спорт или сходни типове спорт;
4. провежда и организира шампионати и надпревари по един или сходни типове спорт, или повече от един спорт, практикувани на сплотяващ принцип, и дефинира класирането в тях;
5. утвърждава организирането на спортни надпревари и събития от държавния състезателен календар;
6. дефинира състава и провежда подготовката на националните тимове по съответния спорт;
7. (изм. и доп. - Дъждовни води, бр. 96 от 2020 година, в действие от 01.01.2021 г.) съблюдава антидопинговите правила, привежда в осъществяване наложените дисциплинарни санкции на спортисти, треньори, длъжностни лица и други лица, позволили нарушавания на антидопинговите правила;
8. ръководи и се разпорежда, в това число ремонтира и обновява, спортни обекти според настоящото законодателство;
9. дава спортни услуги;
10. удостоява с награди и звания спортисти, треньори и спортни деятели;
11. изготвя досиета за активността на спортните клубове - нейни членове;
12. изготвя, показва и регистрира осъществяването на стратегиите по този закон;

13. реализира надзор по този закон; при открити нарушавания уведомява министъра на младежта и спорта "

В член 9, алинея 1 от Закона за спорта написа, че Министърът на младежта и спорта води обществени регистри за лицензираните спортни федерации и спортните клубове - техни членове. А в член 16, се регламентира вписването и надлежно заличаването от регистъра:

" (1) Спортен клуб се вписва, надлежно заличава от регистъра по член 9, алинея 1, т. 1 от министъра на младежта и спорта или оправомощено от него длъжностно лице въз основа на решение за приемане, надлежно изключване на клуба като член на лицензирана спортна федерация.
(2) Решението на спортната федерация по алинея 1 се взема според нейния правилник и се стимулира.
(3) В 30-дневен период от приемане на решението по алинея 1 спортната федерация подава заявление за регистриране, надлежно изтриване на спортния клуб от регистъра по член 9, алинея 1, т. 1, за което неотложно го уведомява ".

А в този случай клубовете си изключени от БФС, надлежно заличени от регистрите на ММС и е безусловно нелегално да вземат участие в каквото и да е футболно състезание.

От казаното дотук слудва изводът, че замисленото от Бербатов и компания е просто безумно и е отвън закона. Или казано с други думи, централният нападател и рекордьор по голове в националния тим е на път да си означи страховит и съдбоносен автогол.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР