Новината беше съобщена за първи път от Ройтерс с позоваване

...
Новината беше съобщена за първи път от Ройтерс с позоваване
Коментари Харесай

Ще лети ли Токаев за икономическия форум в Санкт Петербург

Новината беше обявена за първи път от Ройтерс с позоваване на пресслужбата на държавното управление на Република Казахстан: президентът Касим-Жомарт Токаев няма да взе участие в Международния стопански конгрес в Санкт Петербург (SPIEF-2023), който ще се организира на 14-17 юни. Вместо него на форума ще дойдат двама чиновници. Все още няма публични мнения, което докара до появяването на голям брой версии за аргументите за отхвърли на пътуването.

Например, Moscow Times счита, че сякаш на срещата на Висшия стопански съвет на ЕАЕС в Москва на 24 май Токаев е влезнал в спор с Путин, заявявайки нежеланието на Казахстан да построи нов Съветски съюз и нежеланието да се интегрира политически с Москва. Това обаче е елементарна неистина.

Токаев, разяснявайки думите на Лукашенко, че постсъветските страни, на първо място Казахстан, могат да се причислят към съюзната страна, сподели, че републиката няма такава потребност, защото работи ЕАЕС, чиято цел е по-нататъшна икономическа интеграция на страните, които са членове на Съюза.

Прессекретарят на казахстанския водач Руслан Желдибай след това означи, че интеграцията в границите на ЕАЕС може и би трябвало да протича извънредно по стопански път и излизането отвън тази рамка би нарушило задачите и дилемите на уставните документи на Съюза. Всъщност това е формалната позиция на Казахстан.

Поддръжниците на версията за „ задълбочаващата се цепнатина сред Астана и Москва “ преувеличават резонансната „ смешка “ на Лукашенко за готовността му да разшири „ съюза “ към Казахстан, в това число съветския нуклеарен боеприпас, на което Токаев реагира също мъчително, като се твърди, че в този момент взема решение да се откаже пътуването до форума.

Според втората версия Токаев не отива на форума по отношение на миналогодишната си имитация на SPIEF: „ Ние не признаваме Тайван, Косово, Южна Осетия или Абхазия. Явно този принцип ще бъде прибавен към квазидържавните обединявания, каквито са Донецк и Луганск.

Тогава тази забележка породи неодобрение у патриотичната общност на Русия и беше приветствана от казахстанските националисти. Именно тази версия се пропагандира от медиите в Украйна и Полша. Коментатори припомниха, че неотдавна „ Казахстан нанесе удар на рублата “, когато редица казахстански банки „ като част от мониторинга на спазването на режима на наказания “ отхвърлиха да одобряват каквито и да е заплащания в съветски рубли, макар че министърът на финансите на Казахстан Йерулан Жамаубаев, споделя, че това не е държавно решение, а самодейност на частна банка.

Между другото, на скорошен интернационален конгрес в Астана министърът на националната стопанска система Алибек Куантиров сподели на задграничните вложители: „ Ние няма да бъдем територия, пълномощия за заобикаляне на наказания. Да, ще търгуваме с най-големите си сътрудници, само че не със санкционни артикули. Те знаят, че у нас има известна възбрана за експорт на артикули и така нататък

Ние водим градивен разговор с всички страни, както тези, които са глобени, по този начин и тези, които постановат тези наказания. Казваме на всички: „ Слушайте, ние имаме такава география. Като цяло вие налагате наказания, а ние страдаме. ” Да работим, с цел да не страдаме най-малко. И за минимизиране на загубите. Чисто прагматично спорът не е наш. Трябва да продължим да се развиваме. " Тоест Астана, както беше дадено, продължава играта на многовекторност.

Слуховете за отхвърли на Токаев развълнуваха и съветската експертна общественост. Така политологът Георгий Бовт счита: „ Казахстан съзнателно намалява равнището на присъединяване си до вицепремиери и заместник-министри, които в действителност ще съставляват републиката служебно. От друга страна, значи никой към този момент няма да спори обществено с Путин. Един скандал по-малко. “ Токаев към този момент е подложен на критика от отхвърли да посети Русия, намеквайки, че Назарабаев е бил непрекъснат участник в SPIEF.

В същото време би трябвало да се има поради, че от няколко дни в региона на Абай в Казахстан бушуват необикновени пожари. Общата повърхност на пожара към този момент доближи към 60 хиляди хектара, в гасенето вземат участие към 300 единици техника, към 1500 души и 11 хеликоптера. Бедствието докара до гибелта на 14 пожарникари, горски чиновници и 6 цивилни. 12 юни е разгласен за ден на печал в Казахстан. В. Путин изрази съболезнования на Токаев по отношение на трагичните последствия от пожарите в региона на Абай.

Представители на президента Токаев публично обявиха: „ Във връзка с огромния пожар в региона на Абай формалното посещаване на президента Касим-Жомарт Токаев във Виетнам, планувано за 11-13 юни, се отсрочва за по-късна дата. “ Тоест към момента публично оповестеният отвод на Токаев да пътува до Санкт Петербург може също да бъде обвързван с пожарите.

На 11 юни президентът на Казахстан дойде в зоната на пожара, извърши полет над огнището, изслуша отчетите на заместник-министъра по изключителните обстановки Марат Кулдиков и акима на регион Абай Нурлан Уранхаев, срещна се със фамилиите на жертвите.

Пожарите са свързани с различен нашумял скандал: Юрий Илин, единственият съветски министър в държавното управление на Казахстан, беше отхвърлен от поста началник на Министерството на изключителните обстановки. Сега от „ нетитулните “ етноси там остава единствено вицепремиерът Роман Скляр, който също се употребява за пропагандиране на тематиката за „ измяната към Казахстан “.

В същото време Илин беше отхвърлен поради съществени проблеми в своя бранш. Но за какво до момента единствено Илин е осъден за проблеми в работата на министерството? В последна сметка и в другите министерства ситуацията е извънредно. Да вземем да вземем за пример Министерството на защитата, което не може ясно да отговори на въпросите, свързани с вълната от самоубийства на бойци.

Що се отнася до Министерството на изключителните обстановки, на среща на мястото на пожарите Токаев сподели: „ Министерството и други съответни органи дадоха неправилна прогноза за мащаба на бедствието. Наложи се пожарът да бъде сподавен на място, по най-бързия метод, най-малко да се локализира. Не го направиха. Проявиха непрофесионализъм и немарливост. Всички отговорни ще бъдат осъдени “.

Въпросът за „ последния съветски министър “ безспорно е значим, само че към този момент заплахата от пожар остава най-актуална за Астана. И в случай че обстановката се промени, Токаев може да пристигна в Санкт Петербург. Между другото, той също нямаше да отиде и на 9 май в Москва.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР