Нови заместник-председатели и главен научен секретар на Българската академия на

...
Нови заместник-председатели и главен научен секретар на Българската академия на
Коментари Харесай

БАН е с двама нови заместник-председатели и главен научен секретар

Нови заместник-председатели и основен теоретичен секретар на Българската академия на науките избра Общото заседание на Българска академия на науките. Заместник-председателите са двама - проф. д.б.н. Евдокия Пашева и чл.-кор. д.т.н. Стефан Хаджитодоров. За основен теоретичен секретар е определена проф. Нели Косева, оповестиха от пресцентъра на академията.

Професор Евдокия Пашева е лекар на биологическите науки. В Българска академия на науките работи от 1980 година – в Института по органична химия, а от 1983 година в Института по молекулярна биология. Избрана е за основен теоретичен секретар на Българска академия на науките през 2012 и 2017 година

Областите на теоретичен интерес на проф. Пашева са молекулярна и клетъчна биология, непоклатимост на генома, клетъчни механизми на онкогенезата, анти туморни сътрудници, ДНК/ белтък взаимоотношения. Има 64 научни изявления.

Член-кореспондент Стефан Хаджитодоров е лекар на техническите науки. Той работи в Българска академия на науките от 1983 година – Централна лаборатория по биомедицинско инженерство. Бил е теоретичен секретар на Академията, отговарящ за инженерните науки през 1992- 2008 година и основен теоретичен секретар на Българска академия на науките през 2008-2012 година

Чл.-кор. Хаджитодоров специализира в разбора на данни, различаване на облици, подредба, статистически и размити способи за различаване и подредба, невронни мрежи, двунивови класификатори, разбор на говорни сигнали, приложения на теорията на различаване на облици в медицината и други области, ръководство на научните проучвания и проучване на проблемите на националната сигурност. Научните му изявления в страната и чужбина са 79.

Нели Косева е професор в направление химически науки (полимери и полимерни материали) и е съавтор на 78 научни труда. Тя е началник на научно направление „ Полимери за различна сила и отбрана на околната среда “ в Института по полимери на Българска академия на науките, като през интервала 2012 – 2020 година е била шеф на института. Областите на професионален интерес на проф. Косева са синтез и трансформация на полимери посредством следена радикалова полимеризация и полимеризация с отваряне на пръстена, поликондензация или полимер-аналогични реакции; дизайн и синтез на наноразмерни полимерни терапевтици, лекарствено-полимерни конюгати и полиплекси, създаване на системи за транспорт на медикаменти на основата на естествени и синтетични полимери, приложение на полифосфорестери като носители на биологично дейни субстанции – радиопротектори, антитуморни сътрудници и други Физични способи (ИЧ-, ЯМР спектроскопия, динамично и статично разпръскване на светлината, атомно-силова микроскопия) за охарактеризиране на полимери и полимерни материали.

Изборът на заместник-председатели и основен теоретичен секретар се организира през днешния ден, 18 януари 2021 година, откакто акад. Юлиан Ревалски бе определен на 30 ноември 2020 година за втори мандат ръководител на Българската академия на науките за интервала 2020-2024 година Седмото съвещание на VIII-то Общо заседание на Българска академия на науките се състоя посредством видеоконферентна връзка и присъствено гласоподаване по авансово конкретизиран график при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР