Нови трусове във властта. Ескалират турбуленциите сред партньорите в управлението.

...
Нови трусове във властта. Ескалират турбуленциите сред партньорите в управлението.
Коментари Харесай

Трусът във властта след рокадата в „Пирогов“

Нови земетресения във властта. Ескалират турбуленциите измежду сътрудниците в ръководството. От Министерството на здравеопазването оповестиха, че поради установени нарушавания и основано публично напрежение е отхвърлен шефът на „ Пирогов “ Валентин Димитров.

По мотив освобождението му ГЕРБ разгласи, че стопират да поддържат закони, импортирани от държавното управление, защото уволнението било в прорез с реализирана договореност да не се вършат кадрови промени в институции и регулаторни органи без координиране.

„ Заявката на Денков за „ Пирогов “ беше, че това няма да се случи, изключително в случай че има отчет, който не е подплатен. Денков явно не взема решенията. Някой различен ги взима. Вероятно министърът на опазването на здравето ги взима. Имаше ясна сделка сред Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, че не ни трябват повече земетресения “, разгласи ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и настоя да бъде направен механизъм по какъв начин да стават назнеченията.

По-късно министър-председателят Денков отговори:

„ Министърът на опазването на здравето ме осведоми за отчета още предходната седмица. Той беше доста явен, че има притеснителни изказвания. Беше въпрос на време и процедура да се вземе решение. Това е напълно в неговите пълномощия “, разяснява министър председателят Николай Денков във връзка с рокадата в „ Пирогов “.

„ Малко съм сюрпризиран от нападателната реакция. Работа на Народното събрание е да приема бюджета, да приема законите. Ако Народно събрание счита, че главната му задача е да гледа кой шеф на болница е заменен, аз мисля, че имаме проблем. Всеки би трябвало да си гледа дилемите. Има способи, в случай че желаят те да се намесят в този развой. Да извикат министъра и да го изслушат. Не е това методът – да блокираш бюджета, тъй като не си склонен с решение “, добави той.

„ Министърът има права. Когато той твърди, че има съображение, има отчети – може да пристъпи към дейности. Той ме осведоми, не съм му казвал да го прави, само че не мога и да го спра, тъй като ще излезе, че му влияя върху работата. Представете си, в случай че стартира да се меся в Министерство на вътрешните работи и регионалните ръководства. Очаквам от министъра да отбрани позицията си пред Народното събрание и обществеността си. Крайно време е да се разберем кой какви пълномощия има, а Народното събрание да си гледа законите и бюджета “, акцентира министър-председателят.

Много е елементарно в профил да бъдем подритвани от всички, тъй като те имат лукса да не носят отговорност, сподели съпредседателят на Демократична България

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се включи по телефона в предаването „ Лице в лице “ и разгласи, че не се съблюдават поети задължения сред сътрудниците в ръководството.

С Христо Иванов и Асен Василев обществено казахме, че няма да се вършат назначения, които не са съгласувани сред нас, сподели водачът на ГЕРБ

„ Най-колегиално накарах Десислава Атанасова да се обади на акад. Денков да им каже, че не сме съгласни с сходна промяна, без да имам никакво отношение със настоящия шеф на „ Пирогов “, който принудително даже смени проф. Балтов. Това е един жесток акт към докторите и всички останали “, акцентира водачът на ГЕРБ.

„ Този отчет е изсмукан от пръстите си. „ Пирогов “ е на облага, сменя се шефът, тъй като преди време той огласи един случай с един консултант – Мустафа Емин. Това стои в основата на промяната на шефа “, счита Костадин Ангелов от ГЕРБ.

Реакция пристигна и от Движение за права и свободи:

„ Заявяваме своята цялостна поддръжка за " Пирогов ". Призоваваме партиите и шефовете на кабинети да се отдръпват от интервенция в здравния бранш и кадруване в лечебните заведения поради персонални свои ползи “, показва Делян Пеевски, оповестяват от пресцентъра на партията.

За напрежението сред здравното министерство и най-голямата незабавна болница стана ясно още предходната седмица.

Тогава министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков сподели, че има одитен отчет, който е бил показан на премиера, а на въпрос дали ще смени шефа на „ Пирогов “ той отговори: „ Изглежда не “.

И макар, че на 28ноември промяна на управлението не беше на дневен ред за министъра, то инспекция в Търговския указател демонстрира друго.

Само ден преди изявлението му в регистъра са подадени документи, измежду които и  решението на здравния министър да освободи шефа на „ Пирогов “ .

От различен документ излиза наяве, че още в същия ден – 27 е имало съвещание на Съвета на шефовете, като в него към този момент не попада Валентин Димитров.

На негово място е определен Константин Димов. Официалната информация за тези рокади обаче пристигна едвам през днешния ден. В позиция от Министерство на здравеопазването оповестиха, че претекстът са установени нарушавания отчет от 134 страници.

„ По време на инспекцията са открити нарушавания, в това число и на Закона за публичните поръчки. Във връзка с това е формирана прокурорска кореспонденция и в Министерство на здравеопазването е постъпило писмо от АДФИ, с което се дава информация, че ще бъде предоставена финансова ревизия на лечебното заведение “, афишират от Министерството на здравеопазването.

А на фона на всичко това Софийският градски съд спря вписването на новия шеф на „ Пирогов “ , само че единствено до момента в който се реши дали молбата от остарелия шеф е позволена и основателна.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР