Нови рокади на директорите на регионалните екоинспекции предстоят в понеделник.Това

...
Нови рокади на директорите на регионалните екоинспекции предстоят в понеделник.Това
Коментари Харесай

Министърът на екологията: Задават се нови рокади в екоинспекциите

Нови рокади на шефовете на районните екоинспекции предстоят в понеделник.

Това сподели през днешния ден в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия служебният министър на екологията Росица Карамфилова. Тя добави, че към този момент направените разбърквания са посочили положителни резултати, евентуално заради " прекратени зависимости ".

" Над 3.5 млрд е ресурсът по Оперативна програма " Околна среда " и това е доста значимо, тъй като ще се продължар политики, които по този начин или другояче в насточщия програмен интервал се финансират. Продължават ограниченията, свързани с възстановяване на качеството на атмосферния въздух - над 700 млн. лева са включени в оперативната стратегия за справяне с тези проблеми ", посочи инж. Карамфилова.

Бенефициенти на тези средства са общините и неправителствени организации, за първи път 100 млн. лева са заделени за зелена инфраструктура.

За вложения във ВиК бранша са планувани 1.5 милиарда лева, а за оползотворяване на отпадъците 600 млн. лева Карамфилова разяснява, че в този момент е значимо процедурите за асимилиране на средствата да се отворят през идната година.

Служебният министър подчертава върху интензивността на служебното управление на екоминистерството при инспекциите на централните в Маришкия басейн. При 98 инспекции за година, за месец и половина те били 50. Същевременно откритите нарушавания са 12, при 18 за цяла година преди този момент.

Карамфилова сподели още, че отчетът за проблемите на речните корита е подготвен и ще бъде показан напълно скоро. По думите ѝ най-често има нарушение на дигите, като са открити и редица случи на неизпълнени наставления. Проверката на басейновите дирекции е обхванала всички реки като проблематичните сектори са приоритизирани според от степента на риска, който основават.

" За някои от тях към този момент са давани наставления и който не ги е извършил, ще бъде глобен ", сподели Карамфилова.

Според екоминистъра напредва и работата по затварянето на рисковите сметища. От 8 останали депа, които не дават отговор на европейските правила, към края на септември са затворени 3, а до края на този месец се чака да бъдат рекултивирани още две. Останалите три се намират в сектори с сложен терен и проблеми в инфраструктурата и най-ранния период за затварянето им е към края на годината.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР