Нови промени в Закона за съдебната власт ще обсъждат народните

...
Нови промени в Закона за съдебната власт ще обсъждат народните
Коментари Харесай

НС ще обсъди на извънредно заседание нови промени в Закона за съдебната власт

Нови промени в Закона за правосъдната власт ще разискват народните представители на изключително съвещание.

Вносители на проектозакона са трима депутати от ПП-ДБ – Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов. В него категорично е записано, че наредбите за следствие на основния прокурор важат и за неговите заместници. Повод за внасяне на промените е отводът на Висш съдебен съвет от 19 юли т. година да назначи арбитър Даниела Талева като прокурор, проверяващ закононарушения, осъществени от заместител на обвинител номер едно. Кадровиците обясниха решението си с пропуски в закона.

Вносителите оферират още да бъде основана единна система за инцидентно систематизиране на каузи, която да размени в този момент съществуващите три паралелни системи в общите и административните съдилища. Новата система ще бъде употребена и в делата против основния прокурор и неговите заместници.

Преди това депутатите ще обсъдят на първо четене и два плана за промени в Закона за авторските права, оповестява БНР. Предложените от депутата Божидар Божанов промени плануват създатели на научни текстове по обществено финансирани проучвания да могат да ги разгласяват в обществени, некомерсиални складове преди или след обява в научни журнали, без издателите да могат да постановат ограничавания. Това ще важи единствено за обществено финансирани научни проучвания, без значение дали финансирането е отчасти или напълно.

Проектът на Министерски съвет вкарва условията на европейска инструкция за правила при практикуване на авторско право за препредаване на телевизионни и радиопрограми в страните от Европейски Съюз и за онлайн излъчванията им. Въвежда се правилото на " страна на генезис " в случаите на даване на онлайн услуги. Този принцип се ползва към всички радиопрограми и към избрани типове телевизионни стратегии – да вземем за пример вести и лични продукции. Урежда се и дължимото заплащане.

В програмата на народните представители е включено още одобрение на съглашение за отбрана на вложенията на Европейски Съюз и неговите страни членки, от една страна и Социалистическа република Виетнам, от друга, първо гласоподаване на промени Закона за биологичното многообразие и Закона за енергетиката, както и дефинитивно приемане на промени във Валутния закон.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР