Нови правила за концесия на плажовете, обяви министърът на туризма

...
Нови правила за концесия на плажовете, обяви министърът на туризма
Коментари Харесай

Плажовете ще бъдат отдавани на концесия само на търгове с явно наддаване

Нови правила за концесия на плажовете, разгласи министърът на туризма Зарица Динкова.

Поставяме началото на още една промяна, която досега не е срещала политическа воля както от бранша, по този начин и от хората на България, от обществото. Това е точно методът, по който се отдават на търг плажовете изключителна държавна благосъстоятелност. За да подсигуряваме оптимално тази бистрота, оттук насетне тръжните процедури ще се организират посредством очевидно наддаване .

Динкова изясни, че наддаването ще се прави пред всички , присъстващи на търга, което ще подсигурява заслужено осъществяване.

" Ще отпадне изискването предлаганата цена да се приспада в запечатани пликове, а ще се случва намерено пред всички ", добави тя.

По думите й офертите ще се вършат непосредствено пред всички, няма да отлежават в каси и в сейфове, където има риск по някакъв метод върху тях да бъде въздействано.

" Ако в деня и в часа на търга не се яви някой представител на претендентите, той ще бъде отхвърлен от присъединяване. Внесеният депозит ще бъде арестуван ", сподели Динкова и добави, че по този начин ще бъде въведено наложителното наличие на претендентите на търга.

Като наблюдаващи ще бъдат канени на търга представители на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и КПКОНПИ.

" Предстоят ни 20 търга ", заяви още министърът на туризма.

Динкова разяснява, че е приела мандата след изработен одит и " официално не е имало нарушавания ", само че без значение от това от министерството са се сблъсквали със сигнали и неодобрение.

Ще бъде оповестен и проект по какъв начин ще се случва всичко транспарантно, с цел да може българските жители да имат повече информация по какъв начин се стопанисват плажовете.

Попитана кои са плажовете, Динкова посочи, че представителите на медиите ще получат информация.

Тя разгласи и че няма да има смяна на цените на плажните уреди. " Цените ще бъдат разказани и качени още веднъж обществено, тъй че хората да имат оптимално информация ", уточни още министърът на туризма и посочи, че тези 20 плажа ще бъда чартърен, а срокът по принцип за наем е 5 години.

Владимир Петров, шеф на Дирекция " Концесиониране " към Министерството на туризма, изясни, че плажовете, които са планували тази година да пуснем на търг, са 20 на брой.

Той заяви, че се плануват и промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие – министърът на туризма да има опция да разпорежда и на кметовете на общини да стопанисват неохраняваните плажове.

" Първите търгове ще започват допустимо най-рано ", сподели Петров, а Динкова добави, че екипът й няма табиет да бави работата си.

Петров посочи, че търговете ще се организират в постройката на туристическото министерство.

" Пликовете отпадат, процедурата ще бъде същата с подаването на документи, с тази разлика, че наддаването на цените ще бъде в наличието на всички присъстващи. Всяка стъпка ще бъде до 10% от първичната дневна цена. Кандидатите трябна да са най-малко двама. Ако единият не се яви в уречения час, се анулира за след два часа. Един претендент може да завоюва, в случай че след втория час не пристигна другият ", изясни още той.

Ако пък има единствено един претендент, процедурата се афишира още веднъж. " Длъжни сме да обявим в уеб страницата стартирането на процедурата и изискванията ", сподели още шефът на Дирекция " Концесиониране ".

Петров посочи и че наемателите и концесионерите имат идентични отговорности. " Няма разлики сред наем и концесия ", изясни още той, като добави, че наемът е със период до 5 години, а концесията е до 20 години.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР