Нови правила за избор на директор на РЗОК ще предложи

...
Нови правила за избор на директор на РЗОК ще предложи
Коментари Харесай

Предлагат нови правила за избор на директор на РЗОК

Нови правила за избор на шеф на РЗОК ще предложи представителят на Министерството на финансите в Надзорния съвет на НЗОК Виолета Лорер, излиза наяве от стенограмата от съвещанието, извършено на 28 март. Тя упорства в състава на конкурсната комисия да влизат и лица отвън състава на Касата.

Управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев декларира, че ще й изпрати сегашните правила, с цел да бъдат нанесени съответните корекции и по-късно те би трябвало да бъдат одобрени от Надзорния съвет.

По време на съвещанието Лорер постанова смяна, обвързвана с броя профилирани медицински действия (СМД), осъществени в ПИМП и СИМП. Тя се опълчва изрично техният брой за второ тримесечие да е с 16.7% по-малко от първото тримесечие, каквото е предлагането на Касата, и изисква този брой да се усили. Съгласие с предлагането показва и другият представител на МФ Естел Василева, която декларира, че препоръчаните стойности я тормозили.

„ Предложенията са направени съгласно размерите и цените от предходната година, тъй като не знаем какви размери и цени ще договорим. Те постоянно могат да бъдат поправени. Базата е регистрираният предходната година размер по типове действия “, разяснява подуправителят на НОЗК доктор Йорданка Пенкова.

Проф. Салчев акцентира, че в плана за решение е записано, че се предлага броят на СМД за второто тримесечие на 2022 година, назначавани от изпълнителите на ПИМП и СИМП, да бъде еди-колко си посоки, равни на одобрения брой СМД за второто тримесечие на 2021 година

Тъй като Естел Василева декларира, че не излиза наяве, ръководителят на Надзора доцент Васил Пандов прецизира, че написаното значи, че броя е същия като второ тримесечие на предходната година, само че по отношение на първото тримесечие на тази е 16% по-малко. Затова доктор Пенкова предлага за един месец да се разпределят 1/3 от цената от първо тримесечие. „ Така сме го правили, когато няма бюджет, няма Надзор и няма решение “, споделя тя.

„ Ние желаеме да покажем, че те могат да раздават повече посоки. Нека към този момент кажем 1/3 от първото тримесечие. Въпросът е в този момент това първото тримесечие дали има завишение по отношение на предходната година? Защото ние желаеме да има завишение “, споделя Лорер.

„ Искаме от в този момент да им дадем повече, с цел да могат те да работят. И аз бих се съгласила сега да създадем някакво приблизително от предходната година “, прецизира Василева.

„ Посланието е – ние усилваме ПИМП и СИМП. Това ни е политическото обръщение и желая да го видя в цифри. И мисля, че тук всички сме съгласни с това. Не можем да приказваме едно и да вършим друго. Аз съм срещу това. Разбирам, че сте безусловно прави от Вашата позиция да сте консервативни, аз, като политик, на мен ми е значимо това, което го приказвам, да го правя “, приключва Виолета Лорер.

След това надзорниците се съгласяват стойностите на СМД за април да бъдат 1/3 от избраните за първо тримесечие.

С цялата стенограма можете да се запознаете
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР