Нови правила и нов начин на определяне на цената на

...
Нови правила и нов начин на определяне на цената на
Коментари Харесай

Купуваме ток по фиксирана или плаваща цена

Нови правила и нов метод на установяване на цената на електрическата енергия следва да влязат в действие от 1 януари следващата година. Промените в Закона за енергетиката към този момент са признати на първо чете от Народното събрание, само че със поръчката, че ще има редакция на някои от тях преди окончателното гласоподаване на законопроекта.

Целта на измененията, съгласно специалисти, е да се изпълнят две условия – от една страна това на Европейската комисия пазарът на електрическа енергия у нас да се либерализира изцяло, което значи завършек на контролираните от КЕВР цени за бита. Втората е решението на предходния парламент, с което крайните битови консуматори ще останат на регулярния пазар до 31 декември 2025 година.

Именно тази дата е заложена с измененията в Закона за енергетиката и по този начин се дава две години временен интервал за семействата.

Въпреки че няма да има цялостна либерализация на пазара от 1 януари следващата година, цените за бита ще се дефинират по нов метод, като отпада ролята на НЕК като публичен снабдител и се отстраняват квотите на производители за контролирания пазар. В законопроекта е планувано крайните доставчици на сила, като снабдители на универсална услуга, да са задължени да доставят битовите клиенти, а те пък няма да са длъжни да сменят своя снабдител. По време на преходния интервал крайните доставчици ще доставят битови крайни клиенти по контролирани цени, само че ще купуват електрическа енергия на борсови, като страната ще им покрива разликата. От тук идва първият риск за новия механизъм, а точно ще има ли пари да се покрива тази разлика. Според енергийни специалисти единственото място, откъдето може да се вземе тази сума, е фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, само че в него няма задоволително средства.
Купуваме по два типа контракти
Законът планува още битовите консуматори, когато излязат на свободния пазар, да купуват електрическа енергия от доставчика по два типа контракти.

Крайните доставчици и търговците на електрическа сила ще оферират на битовите клиенти опция за подписване на контракти с закрепен период и на закрепена цена, и на контракти с динамична цена на електрическата сила. Вторите обаче ще могат да се подписват единствено в случай че имате умни електромери. Но слагането им ще е за сметка на потребителите, а не както в този момент -измервателните уреди се подменят от електроразпределителното сдружение.

Ако клиентът избере контракт с закрепен период и цена, ще заплаща посочената в него стойност, без значение дали има спад, или растеж на цените на електрическата енергия на борсата. И тук обаче може да се включи еластичен детайл в контракта, като да вземем за пример съмнения на цените при върхово и невърхово натоварване.

При подписан контракт с динамична цена, тя ще се трансформира според от цената на електрическата енергия на борсата и по този начин на процедура клиентът ще заплаща действителната цена в другите дни, само че има риск тя да е по-висока, в случай че цените на тока се вдигнат внезапно.

Прехвърлянето към контракт с динамична цена на електрическа сила от подобен с закрепена ще става единствено с категорично единодушие на клиента, написа още в законопроекта.

Енергийните предприятия пък ще са длъжни да осведомят потребителите за опциите, разноските и рисковете, свързани с двата типа контракти.
Кои ще са енергийно бедните
В проектозакона за пръв път се прави опит за формулировка за това кои семейства са енергийно небогати. „ Домакинство в състояние на енергийна беднотия “ е домакинство, което при настоящите цени на енергийните носители е с наличен средномесечен приход на член от семейството за миналата година доофициалната линия на беднотия, откакто е понижен с разхода му за избраното по отношение на енергийните характерности на жилището типово ползване на сила, и което заради това няма достъп до съществени енергийни услуги за съответно отопление, изстудяване, осветяване и обезпечаване на сила за домакинските уреди “, написа в законопроекта. Или другояче казано, с цел да се дефинира койе енергийно безпаричен, ще се пресмятат нужните разноски за отопление и осветяване за всяко домакинство според от типа на жилището – тухлено, панелно, къща. И в случай че, откакто се покрият тези разноски, приходите на членовете на фамилията са под линията на беднотия, ще се смята, че са енергийно небогати. Например за идната година линията на беднотия се предлага да стане 526 лв..

Въвежда се и определение за уязвим клиент, като подобен ще е този, „ който купува електрическа сила за битовите потребности на домакинство, на което той е член, и същият и/или различен член на семейството е в сериозна взаимозависимост от електрическо съоръжение, заради възраст или здравословно положение и/или получава месечни обществени помощи и/или целева помощ за отопление според Закона за общественото подкрепяне. “

С промени сред двете четения на закона депутати от „ Демократична България “ оферират да се сътвори осведомителна система за енергийно бедните семейства и за уязвимите клиенти, която да се поддържа от особено основан орган към общественото или друго министерство. До 31 май 2024 година пък да се направи акция, в която да се изясни на битовите консуматори за изгодите от свободния пазар на ток, както и по какъв начин да си избират краен снабдител, написа още предложенията.
Мненията
Омбудсманът Диана Ковачева разкритикува определянето на енергийно бедните семейства. Според нея не е вярно да се взема поради приходът от миналата година при параленост на настоящи цени, защото няма да отразява действителните потребности за разноски за отопление на едно такова домакинство. Не е неразбираемо и какво включват понятията „ енергийни характерности на жилище “ и „ типово ползване на сила “, добавя още тя.

От НЕК също са обезпокоени от измененията. Според сдружението, макар че функционалностите на НЕК като публичен снабдител ще отпаднат, компанията остава страна по дълготрайните контракти и може да понесе негативи до приключване на тези контракти. „ От друга страна, липсва механизъм за обезщетения по дълготрайните контракти и това ще докара до неспособност за разплащане по Споразуменията за изкупуване на електрическа енергия, на които правоприемник е НЕК, само че в ролята си към този момент на търговец “, показват в свое мнение от държавното сдружение. Компанията, като публичен снабдител, към този момент има насъбран недостиг от близо 2,5 милиарда лв., а с отпадането на ролята й на публичен снабдител няма направен механизъм по какъв начин той да бъде затрупан.

Цените на контролирания и на свободния пазар в този момент са толкоз разнообразни, че до края на 2026 година не може да има прекосяване на хората към свободен пазар, сподели ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов. " КЕВР ще откри този вид, който е най-щадящ за потребителите. Европейски Съюз не фиксира точната дата за либерализация на пазара за битовите консуматори ", уточни още ръководителят на КЕВР.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР