Нови открития показват, че астронавтите, които са летели до Луната

...
Нови открития показват, че астронавтите, които са летели до Луната
Коментари Харесай

Лунните астронавти са с по-висок риск от сърдечносъдови заболявания

Нови открития демонстрират, че астронавтите, които са летели до Луната имат 4 до пет пъти по-висок късмет да развият сърдечносъдови болести от тези, които в никакъв случай не са напускали орбитата към Земята (или въобще Земята).

Тези открития слагат проблем и пред бъдещите полети до Марс или други, още по-далечни планети. Проучването е оповестено в Scientific Reports и е присъединило 100 астронавти, седем от които са летели на Аполо.

При полетите до Луната сред 1968 и 1972 те са излезли от магнитния щит към Земята, наименуван магнитосфера. Този магнитен щит ни пази от рисковата галактическа радиация. Според екипа откриватели, тези лъчи, идващи отвън нашата Слънчева система, са въздействали отрицателно върху сърдечносъдовата система на астронавтите от Аполо.

За да потвърдят това, те са сложили опитни мишки в обстановка на безтегловност и са ги облъчвали със същите галактически радиационни лъчи, с които са били облъчени астронавтите. Това което се е случило на мишките е удостоверило опасенията на учените. Безтегловността не се е отразила по никакъв метод на гризачите, само че галактическата радиация е увредила ензимите, контролиращи кръвоносните им съдове и тяхната опция да се отпускат. Така кръвоносните съдове са останали свити и по-твърди. Това е затруднило кръвния поток.

При хората сходна обстановка би довела до високо кръвно налягане и в някои случаи до сърдечнисъдови болести. Тези проучвания потвърждават, че пред астронавтите, готвещи се за полет до Марс има още един доста сериозен проблем за превъзмогване.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР