Нови мерки за намаляване на високите цени на тока за

...
Нови мерки за намаляване на високите цени на тока за
Коментари Харесай

Правителството обявява нови мерки срещу високите цени на тока

Нови ограничения за понижаване на високите цени на тока за бизнеса ще предложи държавното управление в сряда. Това разгласи служебният министър председател Стефан Янев, който участва на кръгла маса, отдадена на проблемите в енергетиката. Досегашните ограничения съгласно бизнеса са несъответстващи и незадоволителни, синдикатите също имат своя визия за смяна на свободния пазар на ток.

На този стадий отпада концепцията огромните предприятия да купуват непосредствено ток от държавните производители като АЕЦ " Козлодуй ".

" Съгласно закона всички дейности като покупка на електрическа сила без значение дали се касае за естествена договорка, или софтуерни разноски, би трябвало да минат през централизирания борсов пазар ", сподели ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Бизнесът обаче упорства свръхпечалбите на енергийните сдружения да бъдат върнат като пари назад на компаниите.

" Пазарът ни не работи, ние нямаме достъп до електрическа енергия, каква стопанска система... ", разяснява представителят на КРИБ Константин Стаменов.

За нови финансови ограничения заприказва и енергийният министър.

" Ако предприем отвред ограничения, които да икономисват най-после пари, ще получим синергичен резултат най-после ", разяснява Андрей Живков.

Според синдикатите също по този начин би трябвало да се намерения и за понижаване на цените на въглеродните излъчвания, с цел да поевтинее и токът от термичните централи на въглища.

" Бързи и лесни решения няма, всяко едно решение би трябвало да се огледа предвид на неговата правомерност и целесъобразнос ", счита служебният министър председател Стефан Янев.

Всички събрани хрумвания ще бъдат разказани като съответни оферти и импортирани за разглеждане по време на Съвета на Европейския съюз тази седмица, където България ще бъде показана от президента.

" Не се съмнявайте, че това, което реши държавното управление, и това, което вие повдигате, аз ще го остоявам, в това число и във връзка с въглеродните излъчвания ", сподели Румен Радев.

Служебният министър председател Стефан Янев изиска и обстоен отчет за положението на " Топлофикация София ". Очаква се сдружението отново да получи пари от Българския енергиен холдинг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР