Нови международни правила борят Дивия Запад в световната търговия с

...
Нови международни правила борят Дивия Запад в световната търговия с
Коментари Харесай

Дивият Запад: Нови правила пречат на богатите да изхвърлят отпадъците си в бедни страни

Нови интернационалните правила борят " Дивия Запад " в международната търговия с пластмасови боклуци , които са изхвърляни от богатите страни в по-бедните страни. Правилата ще допринесат за по-чисти океани в границите на пет години , написа " Гардиън ".

Правилата, които ще влязат в действие от 1 януари, имат за цел да създадат търговията по-прозрачна, с цел да се разреши на разрастващи се страни като Виетнам и Малайзия да отхвърлят приемането на боклуци , които са с ниско качество и сложни за преработване.

Оптимист съм, че до пет години ще забележим резултати, разяснява Ролф Пайет, изпълнителен шеф на конвенциите от Базел, Ротердам и Стокхолм.

По думите му хората на предната линия ще им оповестят дали има спад на пластмасовите боклуци в океаните.

Не виждам по какъв начин ще се случи това през идващите 2-3 година, само че може да стане за пет години. Тази корекция е единствено началото, разясни специалистът в областта на околната среда.

В момента разрастващите се страни не могат да видят авансово дали доставяните им пластмасови боклуци могат да се рециклират и дали носят огромно замърсяване.

Отпадъците, които не могат да бъдат рециклирани, нормално свършват с нелегално изгаряне, изхвърляне в депа или във води.

Само 9% от всичката създадена пластмаса се рециклира . Около 12% е изгаряна. Другите 79% са зарявани и изхвърляни в природата . Вследствие на дъждове и наводнения по-голямата част свършват в океаните.

Новите правила, контрактувани от повече от 180 страни с корекция в Конвенцията от Базел, вкарват система " авансово осведомено единодушие ", когато се изнасят пластмасови боклуци, които мъчно се рициклират или са нечисти.

Пайет призна, че по-строгият надзор за експорт първоначално може да принуди огромни страни, които изнасят пластмасови боклуци, като Съединени американски щати и Англия, да стартират да изхвърлят боклуци в депа и да ги горят.

Турция е най-големият пазар за английски пластмасови боклуци, а на второ място е Малайзия.

До момента през тази година Англия е получила 22 молби да си прибере отпадъците от седем страни. Това са Малайзия, Индонезия, Виетнам, Румъния, Хърватия, Полша и Белгия.

Пайет изясни, че възбраната на Китай от 2018 година да внася пластмасови боклуци е шокирала развитите страни, които разчитаха на азиатския колос да взема материала, който не може да бъде рециклиран.

Англия, която дружно със Съединени американски щати са най-големите производители на пластмаса в света, изнася 2/3 от пластмасовите си боклуци . През октомври Обединеното кралство изнесло общо 22,9 милиона кг пластмасови боклуци отвън Европейски Съюз , от които 13,9 милиона кг са отишли в Турция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР