Нови изисквания към новостроящите се жилищни сгради въвежда регионалното министерство

...
Нови изисквания към новостроящите се жилищни сгради въвежда регионалното министерство
Коментари Харесай

Въвеждат се нови изисквания за строящите се жилищни сгради

Нови условия към новостроящите се жилищни здания вкарва районното министерство с промени н Наредбата за установяване на условията за досегаемост и повсеместен дизайн на детайлите на наличната среда в урбанизираната територия на постройките и оборудванията, качена за публично разискване.

Според тях „ за всяко жилище най-малко един балкон/лоджия/тераса се проектират с минимална светла ширина 150 сm и светла дължина 150 сm “, написа в наредбата.

Изменението се постанова, тъй като при използването на наредбата е установено, че някои от текстовете са неточни, непълни, неразбираеми и водят до двусмислено пояснение или до непотребна административна тежест.

При балконите/лоджиите изискваните минимални размери 150/150 cm може да се обезпечат и посредством предугаждане на опция за отчасти потребление на вътрешното пространство (врата с две крила, плъзгаща се врата и др.), написа още в измененията.

Друга смяна планува рампите за детски и инвалидни колички да са с отопляема повърхнина, в случай че водят към здания или се намират в подлези, надлези и метростанции. За другите места няма такова условие, тъй като нямало опция за обезпечаване на такова техническо решение в изискванията на градската среда.

Новите условия в наредбата важат за капиталови планове, за които производството по одобрение и издаване на позволение за градеж стартира след влизането в действие на измененията в наредбата. Това значи, че към този момент започнатите или подготвени градежи няма да бъдат наранени от промените.

Друга разпоредба, още веднъж на районното министерство, се дефинира размерът на паркомястото за една кола в блока. То не може да бъде по-малко от 2,75 м широчина и 5,50 м дължина, височината е не по-малка от 2,40 м. Дава се и опция за създаване на подземни паркинги на два етажа в блоковете.

Друга смяна планува всяко пето място за паркиране в новостроящи се публични здания и такива със смесено предопределение да бъде с инсталирано зарядно за електроавтомобили. Изискването ще е годно за изграждащите се здания, към които се планува да има надземна или подземна автоматизирана паркинг система, които имат най-малко 10 паркоместа.

От плануваните зарядни точки една би трябвало да е с огромна мощ и да дава опция за транспорт на електрическа енергия към електрически транспортни средства с мощ по-голяма от 22 kW, написа в наредбата. Втора зарядна точка би трябвало да е с мощ до 3,7 kW, а останалите - с естествена мощ на точките, с опция за транспорт на електрическа енергия към коли на ток с мощ, по-малка от или равна на 22 kW, само че по-голяма от 3,7 kW.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР