Нови идеи за спасяването на старите къщи - паметници на

...
Нови идеи за спасяването на старите къщи - паметници на
Коментари Харесай

Нови идеи за старите къщи на София

Нови хрумвания за спасяването на старите къщи - монументи на културата в София посредством налагане на по този начин наречената законова ипотека. Столичната община обследва 5 региона - резултатът демонстрира над 48 здания в тежко положение, макар стотиците хиляди левове санкции.

Вижте и още в репортажа на Боряна Черганова.

София

На улица Шипка всичко е умерено. Къщата на номер 38 е призрачно тиха през днешния ден. Близо 110 години след нейното основаване, каменното женско лице вградено в една от колоните към момента пази тайните на всеки дръзнал да живее или да има постройката.
Десислава Димитрова - проектант " Архитектурната стойност на тази постройка е, че тя е проектирана от един от най-големите архитекти придали образа на модерна София, а точно проектант Георги Фингов. Като тя е проектирана като фантазията на живота му, тъй като това е планът за неговия личен дом. Завършвайки архитектура във Виена той отхвърля работата да продължи своята архитектурна процедура във Виена и се връща в родината си, с цел да може да сътвори нейният по-добър хубав и стойностен образ.
Семейна покруса обаче помрачава дните на Фингови в този дом.

Десислава Димитрова - проектант Умира първородният наследник на проектант Фингов. Завръщайки се от фронта от войната 1914-та година той е във банкрут и е заставен да продаде своята къща, най-голямата си полезност. В следствие той продава къщата на Петко Теодоров, брат на тогавашният министър-председател и кмет на София. Често в тази къща са се организирали приеми на знатни особи, в това число на гостите, които тук са били царското семейство. Дълги години Петко Теодоров и неговото семейство употребяват тази къща. През 1944-та година, тя се национализира и се оставя на племенницата на Теодоров като негова наследница да живее на последния етаж на къщата като там се събират забележителна част от стойностните мебели, част от интериора на постройката, а другите 2 етажа се отдават и се употребяват като детска градина в продължение на близо 2 десетилетия.След реституирането и придобиването към този момент публично на Мария Теодорова при нейното наследство, тя подарява къщата при експлицитната и последна воля тя да бъде постройка монумент на културата, който да демонстрира историята на проектант Фингов и неговата значителност в българската архитектура.
Волята на Мария Теодорова досега не е изпълнена, а притежателите, които купуват постройката преди години, не поставят особени грижи за нея.
Десислава Димитрова - проектант - Първоначално имат капиталови планове да я надстроят доста. Това буди огромен публичен митинг, планът е върнат, не е обещано позволение за градеж за сходна цел.


Общината постанова санкции в размер на 100 хиляди лв. за занемареност. Тези санкции са обжалвани в съда.
В продължение на дълги години една част от интериора е разпродаден, ограбен и надлежно сега на половина е понижена нейната стойност като монумент на културата.
Стотици хиляди левове са налагани от Столична община на притежателите на сходни здания - монументи на културата. Засега без резултат. Затова от общината вземат решение да стартират да ползват законова ипотека.

арх. Влади Калинов: Бяхме почнали да го вършим с къщата на Фингов, само че популярност Богу се появиха нови притежатели, с които организирахме един напълно друг диалог. Те нямаха предпочитание да надстрояват постройката, да я пристрояват и да я унищожават, а пожелаха да създадат реорганизация и ремонт по достоверни данни.
Така тази постройка към този момент наподобява ще бъде избавена. Не такова е ориста обаче на други знакови места в София.

арх. Влади Калинов: Сгради, които са в доста неприятно положение и съвсем са изчезнали към този момент като образец мога да дам Захарна фабрика, която е на към 90% унищожена.Къщата против някогашния нотариат, така наречен къща на Гешов от много време се борим уверенията имаме на притежателя, че е вкарал планове в института за културно завещание, че има координиране, само че към момента при нас не е пристигнало това дефинитивно нещо тъй че да разгадаем и там реконструкцията и там се планува построяването на хотел, като остарялата постройка се вгради в новата застройка. В закона за София с последните му промени размерът на глобата стигна до 200 хиляди за юридически лица. Можем да действаме посредством налагане на ипотека, до момента не сме го правили и се опитваме в този момент за първи път да го използван това в София.
Процедурата се чака да стане по-лесна. Ако притежателят не извърши непринудено разпорежданията за ремонт на постройките, общината ще влага обществени средства.

арх. Влади Калинов: Тогава общината придобива благосъстоятелност и става притежател на тази постройка.
Надеждите на общината са доникъде на идната година по този начин да се реставрират огромна част от паметниците на културата. Остава да забележим дали този способ ще проработи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР