Нови и особено важни данни за римското военно и политическо

...
Нови и особено важни данни за римското военно и политическо
Коментари Харесай

Излязоха важни разкрития при археологически разкопки в Лом /снимки/

Нови и изключително значими данни за римското военно и политическо наличие на Долния Дунав събраха археолозите, които изследват античния кастел Алмус при Лом, научи организация BulNews. В пластове от средата и втората половина на I в. се разкриха част от ранна крепостна стена, улица с канал и разрушена войнишка колиба – контуберниум. В горелите остатъци от постройката е открита златна фалера, отличие на върховен боен, както и фрагменти от първокласна керамика (тера сигилата) с италийски, галски и източен генезис.
Над ранния боен лагер са проучени руини на представителна постройка от II – III в., която е имала стени с мазилки, оцветени в помпеанско алено. Към висок обществен статус на жителите на тази сграда насочва също и количеството на червенолакова трапезна керамика. В епиграфските монументи от Алмус са маркирани висши военни, които обитават в този значим пункт до устието на реката Алмус (Лом). В постройката със стенни мазилки и солиден керемиден покрив, евентуално се е правила комерсиална или контролна активност. За това свидетелстват откритите оловни тежести за везни (екзагии), които подхождат на римската система на премерване, учредена на либрата (328,9 г.). През втората половина на III в., постройката е наранена при нашествията на готите в тези елементи на Римската империя.
Завърши изследването и на огромна сграда, която най-вероятно е изпълнявала функционалностите на казарма през IV до първата половина на V век. Сградата е имала хоросанов под, а открити монети от император Теодосий I (379-395) демонстрират, че е починала по времето на хунските нашествия., Според готския историк Йорданес, сродниците на Атила Емнецур и Улциндур завземат Утус, Ескус и Алмус.
Археологическите изследвания на ранноримския боен лагер, древен и късноримски кастел Алмус се финансират от Министерството на културата и община Лом. Те се организират от екип в състав: доктор Юлий Емилов – основен помощник в СУ „ Климент Охридски “ – началник, заместник-ръководители – Владислав Живков от НАИМ при Българска академия на науките и Валери Стоичков –докторант в ШУ „ Константин Преславски “ и организатор в Исторически музей Лом.
Резултатите и най-ценните находки ще бъдат показани на изложбата „ Българска археология 2019 “, която ще бъде открита през февруари следващата година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР