Нови чужденци, търсещи убежище в Кипър, ще бъдат изключени от

...
Нови чужденци, търсещи убежище в Кипър, ще бъдат изключени от
Коментари Харесай

Кипър спира да пренасочва търсещи убежище към България

Нови чужденци, търсещи леговище в Кипър, ще бъдат изключени от скица за пренасяне в друга страна от Европейски Съюз, с цел да се спре всяка корист със системата, оповестиха управляващите в сряда,цитирани от " Ройтерс ".

Съгласно скица на Европейски Съюз за шерване на тежестта, в която страните се включват непринудено, Кипър предишния декември стартира да разпределя дребен брой лица, търсещи леговище, към други държави-членки, които поеха ангажимент да предложат помощ, в това число Франция, Германия, България и Румъния.

Властите споделиха, че ограничението на достъпа на обещано лице до програмата за наново заселване би работило като възпиращ фактор за бъдещи идващи. То ще се ползва за хора, търсещи интернационална протекция и пристигнали в Кипър от януари 2023 година насам.

" Целта на тази политика е да се подсигурява, че програмата за презаселване не притегля жители на избрани страни, които, евентуално злоупотребявайки със системата, употребяват Кипър за директно прекосяване към други държави-членки на Европейски Съюз ", се споделя в изказване на вътрешното министерство.

Стратегически ситуиран на кръстопът сред три континента, Кипър се бори с повишаването на незаконната миграция през последните години. Според организацията на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) Кипър е получил 4828 нови молби за леговище до май тази година, спрямо 21 565 за цялата 2022 година

Докато 2023 пристигания са намалели, в последно време се следи нарастване на идващите от Сирия по море, сподели вътрешното министерство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР