Нови анализи на лунните скали, доставени на Земята от китайската

...
Нови анализи на лунните скали, доставени на Земята от китайската
Коментари Харесай

Пробите от Луната, доставени от Китайската мисия са по-млади от тези от Аполо и никой не знае защо

Нови разбори на лунните скали, доставени на Земята от китайската задача Chang’e 5, удостоверяват, че вулканизмът се е случил по-късно от считаното до момента, само че също по този начин задълбочават мистериите към тази активност.

Китайският галактически транспортен съд Chang’e 5 събра 1,73 кг лунен прахуляк и скали от район, наименуван Oceanus Procellarum от близката страна на Луната през декември 2020 година Екипът на задачата се насочи към тази зона за кацане заради очевидната по-ниска компактност на кратерите там, което допуска, че са доста по-млади от областите, от които са взети проби от задачите Аполо и руската Луна.

Пробите бяха първо обработени и каталогизирани, а първата партида беше утвърдена за стартиране през юни. Оттогава разнообразни екипи от учени работят, с цел да научат какво могат да ни кажат скалите за Луната и историята на Слънчевата система.

Първата публикация, оповестена в Science при започване на октомври, датира откъс от пробите на към 1,97 милиарда години. Сега втора публикация, оповестена в Nature на 19 октомври, употребява сходен способ за датиране, само че на друга извадка, на която дава възраст от 2,03 милиарда години – доста покрай възрастта на първата извадка, от геоложка позиция. Двойката дати удостоверява, че в тази област на Луната се е правила вулканична активност към милиард години откакто областите, оценени от задачите Аполо и руската Луна, са станали геологично мъртви.

Това изобретение от своя страна споделя на учените за пласта на Луната под кората. „ Това значи, че мантията е имала задоволително вътрешна дълбока мантийна топлота преди 2 милиарда години, с цел да продължи да топи мантийния материал и да създава екструзивни базалти “, споделя Джеймс Хед III, професор по геоложки науки в университета Браун и съавтор на първия документ.

Защо мантията под този сектор от Луната към момента е била дейна относително късно в историята на Луната обаче остава мистерия. Две спомагателни нови публикации, изследващи състава на пробите донесени от Chang’e 5, опонират на предходното мислене за аргументите.

Съществуващите теории се концентрират върху произвеждащите топлота детайли калий („ K “ в периодическата таблица), редкоземни детайли и фосфор, дружно съкратени като KREEP. Учените смятаха, че тези материали ще бъдат в релативно обилие в региона, помагайки за генерирането на топлината, нужна, с цел да стане допустима късната вулканична интензивност. Но публикацията на Хед и ново изследване в Nature изследват състава на част от пробите Chang’e 5 и откриват единствено умерено наличие на KREEP, което допуска, че материалите не са били нужни за късния вулканизъм, основал тези скали.

„ Все още не е ясно по какъв начин и за какво е зародил вулканизмът в късната фаза “, споделя Джошуа Снейп, планетарен академик от университета в Манчестър. „ Липсата на подписи на KREEP, което идентифицирахме в публикацията за Science, несъмнено е забележителна и наподобява е доказана от изследванията, оповестени в Nature “, прибавя той, като отбелязва, ниските равнища на KREEP към момента не могат да бъдат изцяло изключени като фактор за късната вулканична активност.

Към мистерията се прибавя и неналичието на вода, открита от екип зад трета нова публикация, която преглежда състава на изотопи на водорода в скалите. Сравнително високото наличие на вода би помогнало за намаление на точката на размразяване на скалата, което улеснява вулканичната интензивност. Но тази публикация открива, че скалите са обезводнени, което допуска, че изобилната вода в мантията също не може да изясни най-младия доказан вулканизъм на Луната.

„ Може би би трябвало да помислим дали приливното нагряване, породено от разтягането и притискането от гравитационните взаимоотношения сред Земята, Луната и Слънцето, може да бъде по-голям фактор от предстоящото “, споделя Снейп.

Цялата тази неустановеност значи, че пробите Chang’e 5 оказват помощ за по-нататъшното схващане на Луната, споделя Хед. „ Има твърдо схващане за Луната като планетарно тяло, построено върху данните от проучването на Аполо и Луна и връщането на проби. Новите научни проучвания обаче, разкриват необятен набор от „ пропуски в знанията “ и генерират голям брой нерешени въпроси. “

Стратегията на китайската стратегия за проучване на Луната (CLEP) е ориентирана към тези млади базалти за първата им задача за връщане на проби, които ще оказват помощ за решение на тези въпроси, отбелязва Хед, Сред тях са възрастта на най-младите вулканични скали, какъв брой дълго е била термично жива Луната, ролята на KREEP, като дава чудесна препоръка за оценка на възрастта на други планетарни повърхности с комбинацията от преброяване на кратери в региона и безспорната възраст на скалите, получена от пробите.

„ Различните проучвателен групи ще продължат да учат тези проби и да търсят доказателства, с цел да се опитат да поддържат или опровергаят тези хрумвания “, споделя Снейп.

Още прозрения ще дойдат скоро. Китайският експертен комитет за лунни проби и Китайската национална галактическа администрация (CNSA) оповестиха на 19 октомври, че организациите са одобрили 28 заявки от 17 проучвателен института за приемане на части от втора партида проби Chang’e 5 с обща маса от към 17,9 грама.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР