Нови 6 деца с тежки отравяния са приети в болницата

...
Нови 6 деца с тежки отравяния са приети в болницата
Коментари Харесай

Следобедните новини от Пловдив, Пазарджик и Смолян на 18.07.2023 г.

Нови 6 деца с тежки отравяния са признати в болничното заведение в Пазарджик. 14-годишна е избавена след опит за самоубийство с три типа хапчета и прерязване на вените. Момиченце на 1 година и 11 месеца от с. Исперихово се нагълтало с миша отрова. То е било видяно от своята майка да дъвче розови зрънца, след което е докарано в болничното заведение. 12-годишно момиче от Белово объркало шише за вода с такова, в което бил съхраняван разредител за багра и по простъпка отпило няколко глътки. Детето е признато в незадоволително общо положение. 16-годишно момче и 13-годишно момиче от Пазарджик са признати в алкохолна кома след разбъркване и изпиване на огромно количество бира, водка и уиски. 13-годишно момче от с. Мало Конаре е открито от майка си в несъответстващо положение със зной и сърцетуптене. В Спешното поделение е признало, че е пушило трева. „ Успяхме да помогнем и на шестте деца и да ги изпишем здрави и без отрицателни последствия от отравянията “, разяснява доктор Мария Митева - педиатър в пазарджишката болница. „ Съветваме родителите да беседват повече с децата си. Ако знаят за заплахите от използването на рискови субстанции, ще се замислят и ще знаят по какъв начин да се защищават. Що се отнася до токсичните субстанции, те би трябвало да се съхраняват на недостъпни за децата места и да бъдат надписани “, посъветва още доктор Митева. Преди месец педиатрите в пазарджишката болница имаха сходна тежка седмица, в която бяха избавени други четири отровени деца.

========================

Стартира работата по създаване на новия Център за незабавна здравна помощ в Неделино. Той ще се намира в постройката на някогашния училищен интернат под публичната столова, осведоми градоначалникът Боян Кехайов. Ремонтът на сданието ще обособи нови пространства за пациенти и чиновници, манипулационни, паркинг и здравно съоръжение. Проектът се реализира от Министерството на здравеопазването, а Община Неделино отстъпи правото на градеж, посочи Кехайов. Чрез медицинския център жителите в района ще имат опция да получават по-добри и качествени здравни услуги, без да се постанова да пътуват над 50 км до болничното заведение в Мадан, счита още Боян Кехайов.

================================

С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика и полагане на венци и цветя в Пловдив беше почетена 186-тата годишнина от рождението на Апостола на Свободата. Тържествата в родния му град - Карлово, започнаха още от сутринта. Кулминацията на честванията ще е тържественият протест – заря от 21.00 часа. В Пловдив, макар горещото време, десетки се преклониха пред подвига на Левски.

========================================

Двама румънски каналджии и 11 незаконни мигранти са арестувани край пловдивското с. Дрангово. Бежанците са открити в миниван, каран румънците, оповестиха от полицията. Автомобилът е спрян за инспекция към 19 ч. в понеделник от патрул на районното ръководство в Раковски. Чужденците в него са се определили като сирийци. Те ще бъдат настанени в миграционен център. На водача е изработен тест за алкохол, само че тестът му е негативна.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Диана Гечкова
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР