Нови 250 безработни ще могат да се възползват и през

...
Нови 250 безработни ще могат да се възползват и през
Коментари Харесай

250 безработни ще се възползват от мерките за трудова мобилност през 2019 г.

Нови 250 безработни ще могат да се възползват и през 2019 година от ограниченията на Агенцията по заетостта за поощряване на трудовата подвижност, които дават опция за финансова поддръжка и стимулиране на ориентирани от бюрата по труда лица, които стартират работа в друго обитаемо място, друго от местоживеенето им.

От ограниченията могат да се възползват безработни, регистрирани в бюрата по труда, в това число и младежи, употребили обществени или интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа. Целта е да се подтикват и насърчат безработните, изключително живеещите в отдалечени от икономическите центрове обитаеми места, към по-голяма подвижност и интензивност. Успоредно с това се основават условия за пренасочване на неработещи професионално готови фрагменти към работодатели, изпитващи потребност от квалифицирана работна мощ.

Средства за покриване на разноските за публичен междуселищен превоз безработните могат да получат още при насочването им от бюрото по труда за среща с шеф за наемането им на работа в друго обитаемо място (чл.42, алинея 2 от ЗНЗ). За задачата те би трябвало единствено да подадат в бюрото по труда заявление, да показват попълнения от работодателя откъслек от насочващото писмо и билетите за употребения междуселищен превоз за явяване на уговореното изявление.

Освен това, по тази мярка на безработните, които след ориентиране от бюрото по труда стартират работа и пътуват всекидневно до друго обитаемо място, могат да се поемат половината от разноските за публичен превоз за интервал до 12 месеца. С тези лица се подписва контракт, според който бюрото по труда ежемесечно възвръща 50% от действително направените транспортни разноски въз основа на показани от лицето транспортни документи за употребения публичен превоз.

Финансова поддръжка се дава от края на 2017 година и на безработните, които са ориентирани от бюрото по труда и сменят адреса си, с цел да работят на повече от 50 км от вкъщи си (чл.42, алинея 3 от ЗНЗ). Те могат за интервал до 12 месеца да получават до 200 лева месечно за възобновяване на част от разноските им за наем квартира, такса за ясла/детска градина и интернет услуги.

През 2018 година общо 130 безработни са употребили преференция за подвижност. От тях на 40 са възобновени 50% от разноските за всекидневен превоз, а на 87 са предоставени до 200 лева месечно за наем, интернет, детска ясла или градина.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР